Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden Hondurese migranten op weg naar VS stuiten op traangas en geweld aan grens met Guatemala   

Duizenden migranten die vanuit Honduras op weg zijn naar de Verenigde Staten, zijn in Guatemala gestuit op traangas en gewelddadige schermutselingen met de ordediensten. Een groot deel van de karavaan kon de grens oversteken en zet nu koers richting Mexico. De migranten hopen op een betere toekomst in het Amerika van Joe Biden, maar er liggen nog veel obstakels op hun weg.

Vanuit Honduras zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag duizenden mensen vertrokken, op weg naar de Verenigde Staten. De eerste grens op hun pad was de grens met Guatemala. Elke passant moet daar een identiteitsbewijs en negatieve coronatest kunnen voorleggen. De meeste mensen in de migrantenkaravaan konden dat niet. 

Maar de mensenmassa was te groot en het grenspersoneel aan de grens tussen Honduras en Guatemala kon de grote aantallen niet tegenhouden. Traangas werd ingezet en de situatie leidde tot gewelddadige schermutselingen tussen de migranten en de ordediensten. Verschillende mensen zijn daarbij gewond geraakt. Volgens het VN-Vluchtenlingenagentschap gaat het om elf migranten en twee militairen.

"Het Journaal" bracht gisteren een reportage over de migrantenkaravaan. Bekijk ze hieronder en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Armoede en orkanen

De Hondurezen slaan op de vlucht voor de armoede en het geweld in het land. Door de coronapandemie is die armoede alleen maar toegenomen. Twee verwoestende orkanen dit najaar verergerden de situatie alleen maar.

Hondurese migranten aan de grens met Guatemala
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zo'n 8.000 mensen zouden erin geslaagd zijn de grens over te steken,  meer dan 1.000 mensen zouden teruggestuurd of opgepakt zijn. Dat melden de Guatemalteekse autoriteiten. De karavaan trekt nu door Guatemala, op weg naar de grens met Mexico. Honderden Mexicaanse agenten zijn al naar die grens gestuurd om de menigte daar tegen te houden, dat zijn de Verenigde Staten en Mexico overeengekomen.

Het doel van de migranten is om het nieuwe Amerika van aantredend president Joe Biden te bereiken. Ze hopen dat de nieuwe president van de Verenigde Staten hen welkom zal heten en ze er jobkansen zullen krijgen. Maar wie de VS na de lange tocht dan toch bereikt, zal hoogstwaarschijnlijk worden teruggestuurd.

De karavaan is nu op weg naar de grens met Mexico
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen