Archiefbeeld van een uitgebrand dorp in de zomer van vorig jaar.
Mustafa Younes

Nieuwe spanning in Soedanese regio Darfoer: zeker 129 doden bij etnische rellen

Het voorbije weekend zouden er 129 doden en 180 gewonden zijn gevallen bij etnische afrekeningen in Darfoer, de meest westelijke regio van het Afrikaanse land Soedan. Dat kan ook de spanningen aanscherpen binnen de overgangsregering in het land. Meer dan een decennium geleden zijn er in Darfoer 300.000 doden gevallen bij een bloedbad dat werd aangericht door het voormalige regime. Leden van dat regime zitten ook in de overgangsraad. 

Volgens lokale bronnen zijn de spanningen begonnen met een twist tussen twee mannen in een opvangkamp voor  vluchtelingen in El Geneina, in het uiterste westen van Darfoer. Een man van Arabische afkomst zou tijdens een ruzie neergestoken zijn door een Masalit, een van de zwarte etnische groepen in de regio. 

Enkele weken geleden is een einde gekomen aan het mandaat van een VN-vredesmacht in Darfoer

Daarop is het tot vechtpartijen gekomen tussen mensen uit beide groepen en gewapende Arabische milities zouden dorpen zijn binnengevallen en wraak genomen hebben op Masalit. Volgens artsen zjin daarbij zeker 129  doden en meer dan 180 gewonden gevallen. 

De voorbije maanden waren er overigens al spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in Darfoer. Toch heeft de Verenigde Naties twee weken geleden een einde gemaakt aan een vredesoperatie met blauwhelmen in de streek. Die worden nu geleidelijk teruggetrokken. Ook toen hadden mensenrechtengroepen gewaarschuwd voor een mogelijk opnieuw uit de hand lopen van spanningen als de vredestroepen zouden vertrekken. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres toont zich bezorgd over het nieuwe geweld in Darfoer, maar heeft zonder zijn blauwhelmen niet veel invloed meer. (Lees verder onder de kaart).

18 jaar na vorige bloedbad in Darfoer

Darfoer raakte in 2003 in het wereldnieuws na een vorig conflict tussen de bevolkingsgroepen. Toenmalig dictator Omar al-Bashir liet toen op brutale wijze een protest van de lokale bevolking neerslaan, maar zette behalve het leger ook lokale Arabische milities, de beruchte Janjaweed, in. Die voerden een schrikbewind onder de niet-Arabische bevolking waarbij zeker 300.000 doden zouden zijn gevallen.

Bashir is twee jaar geleden van de macht verdreven door volksprotest in Soedan. Het Internationaal Strafhof in Den Haag vraagt zijn uitlevering wegens oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Darfoer. 

Probleem is dat een aantal leiders van die toenmalige Janjaweed nu ook in de overgangsregering zitten die Soedan leidt tot echte vrije verkiezingen. Die regering is samengesteld uit leden van de democratische oppositie, maar ook uit topmilitairen en gewezen Janjaweed-militieleiders. Een van hen is vicevoorzitter van de overgangsraad, Mohammed Hamdan Dagalo, ook Hemetdi genoemd. Het is net die Hemetdi die verantwoordelijk zou zijn geweest voor het bloed in Darfoer 18 jaar geleden en die nu de paramilitaire eenheid, de Rapid Support Forces (RSF) leidt. Die eenheid zou verantwoordelijk zijn voor een bloedbad onder meer dan honderd mensen tijdens het protest tegen het Bashir-regime in de hoofdstad Khartoem.

Premier Abdalla Hamdok, die de overgangsregering leidt, zit nu tussen hamer en aambeeld. Hij moet troepen sturen om de orde in Darfoer te handhaven, maar dat houdt het risico in dat die militairen of paramilitaire eenheden dan wreedheden gaan begaan. Tegelijk zit Soedan verwikkeld in een grensconflict met Ethiopië en een vluchtelingenstroom uit Tigray.

Generaal Mohammed Hamdan Dagalo of Hemetdi blijft ook erg machtig onder het overgangsregime.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen