Geraardsbergse schepen wil niet-essentiële reizen van leefloners naar buitenland kunnen verbieden

Schepen van sociale zaken en welzijn David Larmuseau (CD&V) van Geraardsbergen vraagt aan de federale regering om buitenlandse niet-essentiële reizen van leefloners tijdelijk te kunnen verbieden. Hij wil ook hun leefloon schorsen als ze dat verbod niet opvolgen. Larmuseau vraagt dat na de oproep van de expertencommissie Gems en de federale overheid om initiatieven aan te brengen die corona bestrijden. Deze week komt het Overlegcomité samen. Larmuseau hoopt dat dat een algemeen verbod op niet-essentiële reizen afkondigt.

Volgens David Larmuseau gaan nog te veel leefloners voor niet-essentiële zaken naar het buitenland. "We proberen het te ontraden. Soms werkt dat. Rond Nieuwjaar zijn er zeker een aantal die uiteindelijk niet naar hun familie gegaan zijn op aanraden van ons. Maar we hebben velen ook niet op andere gedachten kunnen brengen," legt Larmuseau uit. 

(beluister het interview met Larmuseau hier of lees eronder verder)

"Mochten we het tijdelijk kunnen verbieden en als sanctie hun leefloon tijdelijk schorsen, dan zouden de zwakkeren misschien minder gevaar lopen als mensen terugkomen uit het buitenland," gaat hij verder, "Het is niet dat ze niet meer mogen reizen. Alleen nu niet. Over enkele maanden kunnen ze wel terug. Maar nu  moeten we er alles aan doen om het virus buiten te houden, voor onze ouderen en zwakkeren. Zorgen dat er geen derde golf komt." 

Ze krijgen financiële steun van de overheid, dan mogen we hen nu toch vragen om tijdelijk hun reizen on hold te zetten. Om een derde golf te vermijden.

Schepen David Larmuseau van Sociale Zaken in Geraardsbergen (CD&V)

Geraardsbergen is de laatste maanden zwaar getroffen door het virus, ook in woonzorgcentra. Dat de leefloners de oorzaak daarvan zouden zijn, wil de schepen niet zeggen: "Daar ga ik geen uitspraken over doen. Het belangrijkste voor mij is dat we een bijdrage leveren om verdere besmettingen te voorkomen. Uiteindelijk zijn dat ook de mensen die we financieel steunen vanuit de overheid, we geven hen alles. Als we hen dan nu kunnen vragen om hun reis eventjes on hold te zetten, dan denk ik dat we een stap verder zijn." 

Ik spreek alleen vanuit mijn eigen bevoegdheid en op basis van een aantal casussen

Schepen David Larmuseau van Sociale Zaken in Geraardsbergen (CD&V)

Over hoeveel leefloners gaat het? "Ik noem geen aantallen", zegt Larmuseau. Hij zegt "alleen vanuit mijn eigen bevoegdheid te spreken en op basis van een aantal casussen". In Geraardsbergen zijn er volgens hem 400 leefloners.

Het liefste zou de schepen het verbod algemeen zien: "Dat zou ik inderdaad willen, dat het verbod er voor iedereen komt. Maar daar heb ik de machtiging niet voor. Ik hou me bezig met het OCMW en dat is de groep waar ik maatregelen kan voor vragen", besluit Larmuseau. "Het is met goede bedoelingen dat we dit doen."

Deze week komt het Overlegcomité samen. Larmuseau hoopt dat er een algemeen verbod komt op niet-essentiële reizen, niet alleen voor leefloners.

Niet de eerste keer dat mijnheer Larmuseau stigmatiserende uitspraken doet

Emma Van der Maelen (SP.A), fractieleider gemeenteraad Geraardsbergen

Bij de oppositie in Geraardsbergen valt de uitspraak van Larmuseau slecht. "Het is niet de eerste keer dat mijnheer Larmuseau stigmatiserende uitspraken doet", reageert Emma Van der Maelen, fractieleider voor SP.A in de gemeenteraad. "Dit is totaal ongehoord: stoerdoenerij om de rechtervleugel van CD&V tevreden te houden."

"Het is niet de bedoeling om bepaalde groepen te gaan viseren", luidt de reactie bij CD&V. "Los daarvan is het natuurlijk wel zo dat niet-essentiële reizen echt een probleem aan het worden zijn."

kasto80

Meest gelezen