Foto Pixabay

Oehoe nestelt zich ook in Oost-Vlaanderen

Het voorbije weekend zijn in de Vlaamse Ardennen 4 tot 6 oehoes gezien. Een oehoe is een soort uil die meer en meer voorkomt in Vlaanderen. In de jaren '80 moest je nog naar Wallonië om er een te zien. Nu zitten ze in kleinere bossen in Vlaanderen.

Gerald Driessens houdt in de gaten hoe vaak de oehoe gezien wordt bij ons. Gerald Driessens werkt voor Natuurpunt. Hij weet dat vogelspotters in de jaren ’80 nog naar Wallonië trokken om er oehoes te zien. Nu kan je ze overal in Vlaanderen spotten.

(beluister het interview met Driessens hier of lees eronder verder)

Een oehoe is een toproofdier, zegt Gerald. Dat er meer zijn, wil zeggen dat er ook meer prooien zijn en dat wil dan weer zeggen dat het goed gaat met de natuur. Driessens wijst er wel op dat het een zeldzame broedvogel zal blijven in Vlaanderen omdat oehoes een heel groot territorium hebben.

Vlaamse Ardennen

Oehoes zitten in Vlaanderen meer in kleinere bossen. Er zijn er meer dan we denken. Plaatselijke vogelwerkgroepen hebben het voorbije weekend oehoes in kaart gebracht. Ook in de Vlaamse Ardennen was er een inventarisatie en die leverde meteen al 4 tot 6 oehoes op. “Dat is veel als je weet dat het alleen over de Vlaamse Ardennen gaat. Als je dat over heel Oost-Vlaanderen zou zien, zal er wellicht een mooi aantal zijn.”

Stedelijke oehoes

Eind december werd een gewonde oehoe gevonden in het muziekbos in Ronse, vorige zomer teisterde een oehoe Erpe-Mere. De roofvogel beet er een zwembadje stuk in een tuin en beet enkele eenden dood. Dit zijn wellicht geen wilde oehoes, zegt Gerald Driessens. “Als oehoes in stedelijke omgevingen voorkomen en dingen kapotmaken, dan gaat het wellicht om een ontsnapte oehoe die gewoonlijk in een kooi wordt gehouden. Die zoeken de stad op en durven wel eens een klein katje meepikken als prooi.” De wilde oehoes blijven in de bossen en komen niet in verstedelijkte gebieden. 

kasto80

Meest gelezen