Ook op Aalsterse school mogelijk besmetting met Britse variant coronavirus: “Tientallen gezinnen preventief in afzondering"

In Aalst moeten 3 klassen van een lagere school in quarantaine nadat een leerling er positief testte op het coronavirus. Het zou, op basis van voorlopige informatie, om een besmetting met de Britse besmettelijkere variant kunnen gaan. Uit voorzorg geldt er quarantaine voor 39 leerlingen, 11 leerkrachten en hun gezinsleden. In de loop van de dag wordt iedereen getest op de Britse variant. "Dat is geen standaardprocedure, de resultaten kennen we vanavond", zegt burgemeester Christophe D'Haese.  

In Aalst is een leerling van lagere school BSBO De Brug besmet met het coronavirus, vermoedelijk gaat het om de Britse variant. Dat bevestigt ook burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. Verder onderzoek moet nu uitsluitsel geven. Op de school zijn alvast preventieve coronamaatregelen genomen. “Er zitten 3 klassen en 11 leerlingen in afzondering, ook de gezinsleden moeten in quarantaine”, zegt burgemeester D’Haese. “De andere lessen kunnen wel doorgaan omdat we er heel snel bij waren en het geval meteen konden isoleren. Er is uiteraard wel verhoogde waakzaamheid.” D'Haese benadrukt dat er geen reden is tot bezorgdheid. "We zullen bijkomende maatregelen nemen als het nodig is, maar nu wijst alles erop dat we de situatie onder controle hebben. De school gaat ook extra toezien op het feit dat klasbubbels niet gemengd worden." 

De betrokkken leerlingen en leerkrachten zullen nu getest worden op de Britse variant van het coronavirus. Dat is nog geen standaardprocedure en heeft dus wat voeten in de aarde. "Pas deze avond laat zullen we met zekerheid kunnen zeggen of er nog andere besmettingen zijn. Voorlopig is er geen sprake van een uitbraak", zegt D'Haese nog. 

Veel besmettelijker

De mogelijk nieuwe besmetting met de Britse variant in Aalst baart wetenschappers zorgen omdat die versie van het virus veel besmettelijker is dan andere varianten (tot 70 procent meer). Het kan op korte tijd voor grote uitbraken zorgen waardoor de druk op de gezondheidszorg en de ziekenhuizen plots heel hoog kan worden. Na overleg met de artsen is er alvast besloten om de klas van de besmette leerling én de klasleerkracht van BSBO De Brug in Aalst helemaal te isoleren. Ook de familieleden moeten, verplicht in afzondering. 

Virus meegereisd uit Engeland

De school sloeg alarm toen de besmette leerling zelf vertelde dat zijn vader recent uit Engeland was teruggekeerd.  Al snel bleek dat de ouders en grootouders van de leerling in een mum van tijd besmet waren geraakt. "Het is belangrijk dat we die clusters snel indijken", zegt de burgemeester. "Hieraan zie je hoe belangrijk de contactopsporing is om er snel bij te zijn."

Britse variant wint terrein

De nieuwe besmetting in Aalst zou al de 3de zijn op een school in Vlaanderen, al is er voorlopig dus geen sprake van een uitbraak. In Edegem en Kontich, in de provincie Antwerpen, blijven vandaag twee scholen dicht nadat de Britse variant er is opgedoken. 

kasto80

Meest gelezen