Cultuursector vraagt perspectief: "Veel cultuurwerkers zijn de wanhoop nabij"

De culturele sector is ongerust, nu blijkt dat enkele culturele centra zullen ingericht worden als vaccinatiecentra. Voor veel acteurs en theatergezelschappen is dat een klap in het gezicht, omdat er opnieuw met voorstellingen moet worden geschoven. Volgens de Crisiscel Cultuur, die de belangen van de sector behandelt, zijn veel cultuurwerkers de wanhoop nabij en moet de overheid dringend perspectief geven over wanneer ze weer aan de slag kunnen.

Afgelopen weekend riepen bijna 200 artiesten en theatergezelschappen in een open brief de overheid op om alternatieve locaties te zoeken voor de vaccinatiecentra die nu in culturele centra gevestigd gaan worden. De brief is ondertekend door onder anderen Jan Decleir, Kevin Janssens, Michael De Cock, Els Dottermans en Frank Focketeyn. 

Op dit moment mogen er geen voorstellingen plaatsvinden in de culturele centra. Omdat die centra vaak goed gelegen zijn, veel parkeerplaats hebben en goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, hebben sommige gemeenten beslist om daar hun vaccinatiecentrum onder te brengen. Daardoor zullen op die locaties tot eind oktober geen of minder culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Voorstellingen die er al gepland stonden, moeten opnieuw verschuiven. Dat vindt de cultuursector een bittere pil om te slikken.

Weer eens moet de cultuursector werkloos toekijken.

Uit de open brief ondertekend door bijna 200 artiesten en theatergezelschappen

"In september 2021, wanneer de culturele sector er anderhalf jaar koortsachtig tandenbijten op zal hebben zitten, begint dat nieuwe seizoen eindelijk. Het lichtpunt in de tunnel voor alle cultuurwerkers en het publiek. En net dàn beslist men eenzijdig hun zalen om te bouwen tot vaccinatiecentra. Weer eens moet de cultuursector werkloos toekijken", staat in de brief. (Lees de volledige brief onderaan dit artikel)

Bekijk hieronder de reportage met de reacties van de culturele sector in "Het journaal": (en lees daarna voort)

Videospeler inladen...

"Vaccinatiecentra zijn zaak van hoger belang"

Van de 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen zullen er 6 gevestigd zijn in culturele centra en zo'n 25 in sporthallen. Ook grote evenementenhallen zoals de Nekkerhal in Mechelen, Flanders Expo in Gent en de Brabanthal in Leuven worden ingezet.

Wij hebben veel ervaring in het organiseren van evenementen en haken hier goed in elkaar met de medische sector.

Dave Van den Broeck, directeur van het cultureel centrum in Diest

Dave Van den Broeck, directeur van het cultureel centrum in Diest, vindt de vaccinatie een zaak van hoger belang. "We willen als cultureel centrum maatschappelijk relevant zijn, dus dit is voor ons een uitgelezen kans om dat te bewijzen. Wij hebben veel ervaring in het organiseren van evenementen en haken hier goed in elkaar met de medische sector", zegt hij. "Er zullen hier de komende tijd 50.000 mensen over de vloer komen. We zien dat ook als een opportuniteit om ons centrum meer bekenheid te geven."

"Op dit moment gebeurt in onze zalen niets. Of er nog mogelijkheden komen voor cultuur in het voorjaar is heel onduidelijk. Het ziet er niet naar uit dat we nog voor Pasen iets gaan kunnen organiseren", zegt hij. "Als er in het voorjaar nog iets mag, kunnen we dit ook buiten doen of op een andere locatie. In het najaar zullen er wellicht wel versoepelingen zijn. Maar dat zal ook afhangen van hoe snel iedereen gevaccineerd geraakt."

Wanneer komt exitplan cultuur op politieke agenda?

Ook de Crisiscel Cultuur laat van zich horen. Die vertegenwoordigt de belangen van kunstenaars, organisaties en instellingen uit de Vlaamse gesubsidieerde en vrije cultuur- en evenementensector. De Crisiscel Cultuur wijst erop dat veel cultuurwerkers de wanhoop nabij zijn. 

"Producenten weten niet wanneer ze kunnen heropstarten en zetten medewerkers en toeleveranciers nu al maanden in ‘on hold’. Cultuurhuizen zijn aan de zoveelste ronde uitstellen begonnen. De klokt tikt gewoon door. En ook in de maatschappij heerst coronamoeheid en malaise. Mensen willen weer veilig van cultuur kunnen genieten", stelt de Crisiscel in een persbericht.

Wanneer krijgt de cultuursector de duidelijkheid waar iedereen naar snakt? 

Crisiscel Cultuur

De laatste maanden werkt de culturele sector met virologen en beleid aan exitplan dat een voorzichtige heropstart mogelijk moet maken. De Crisiscel Cultuur vraagt zich af wanneer dat op de politieke agenda komt. "Dreigt onze sector nu (opnieuw!) als laatste weer te openen?", vraagt de organisatie zich af.

"Nu de vaccinatiestrategie wordt uitgerold is het hoog tijd voor een krachtig signaal van onze overheden. Wanneer krijgt de cultuursector de duidelijkheid waar iedereen naar snakt? Wij vragen snel om een helder perspectief en een rechtvaardig exitplan." Zolang de sector niet opnieuw aan de slag kan, vragen ze om de huidige steunmaatregelen te verlengen.

Letterlijk: lees hier de open brief van zaterdag 16 januari

Aan wie het aanbelangt,

Gisteren kwam ons ter ore dat het cultuurcentrum van Lier zal worden omgevormd tot vaccinatiecentrum en dit tot eind oktober. Vandaag volgden ook de cultuurcentra van Diest, Bilzen, Vilvoorde, Bredene en St. Gillis Waas.

We zijn verbouwereerd. Wordt dit idee opgelegd op federaal, Vlaams of stedelijk niveau? Bestaat hierover eensgezindheid bij de cultuurcentra? Alleszins lijkt het gegeven zich te verspreiden als een virus.

Wij begrijpen dat alle sectoren mee moeten helpen om de vaccinaties vlot te laten verlopen. Meer nog, die hulp is vanuit de evenementen- en cultuursector al vaak aangeboden. Maar de cultuurcentra hypothekeren tot eind oktober, dat is na alle inspanningen vanuit onze sector een wel erg bittere pil.

In 2020 hebben artiesten en hun medewerkers alles op alles gezet om voorstellingen die door de corona-maatregelen geannuleerd werden te verplaatsen naar het seizoen erop. Dat kostte bloed, zweet en tranen, en ging ook gepaard met frustratie want vaak bleek het onmogelijk om voor al die voorstellingen en concerten een nieuwe datum te vinden: het seizoen was intussen immers benomen door nieuwe plannen, met nieuwe producties.

In september 2021, wanneer de culturele sector er anderhalf jaar koortsachtig tandenbijten op zal hebben zitten, begint dat nieuwe seizoen eindelijk. Het lichtpunt in de tunnel voor alle cultuurwerkers en het publiek. En net dàn beslist men eenzijdig hun zalen om te bouwen tot vaccinatiecentra. Weer eens moet de cultuursector werkloos toekijken.

Wat bezielt een stadsbestuur om deze keuze te maken? Waarom zou men één van de hardst getroffen sectoren opnieuw in de kou zetten, terwijl er andere oplossingen voor handen zijn? We gaan er niet vanuit dat de beweegredenen van de bovenvermelde stadsbesturen van cynische of sadistische aard zijn. Liever opperen we zinvollere tegenvoorstellen:

We denken bijvoorbeeld aan kazernes: het lijkt de logica zelve dat deze als perfecte vaccinatiecentra kunnen dienen. Scholen. Trainings-, congres- en gemeenschapscentra. Hallen en magazijnen. Kerken die niet langer in gebruik zijn. Leegstaande overheidsgebouwen. Of lege discotheken (het zal toch nog iets langer duren voor we daar met z’n allen lijf tegen lijf zullen staan dansen). En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Eender welke ruime plek komt in principe in aanmerking, als ze maar niet gelinkt is aan de culturele of de horecasector, die beide al sinds maart 2020 zwarte sneeuw zien.

Wij vragen u allen vriendelijk doch beslist onze argumenten ernstig in overweging te nemen.

Aan de steden die nog over een locatie moeten beslissen; toon aub uw warm hart.

Aan de steden uit het lijstje hierboven: wees zo goed uw beslissing te herzien.

Warme groet vanwege

tg STAN - Comp.Marius - Ontroerend Goed - Wunderbaum - Olympique Dramatique - Zuidpool - Tristero - SKaGeN - Bad van Marie - HERMESensemble - Compagnie Gorilla - I SOLISTI - Zebarbar - Lili Grace - Tutti Fratelli - WOLF WOLF - Fernand vzw - Be Human - De Studio - BLINDMAN - Zonzo Compagnie - De Acteursgilde - Thassos - kunstZ - Kyoko Scholiers - Jan Decleir - Sofie Decleir - Brechtje Louwaard - Jeroen Perceval - Els Olaerts - Bruno Van den Broecke - Tatyana Beloy - Kevin Janssens - Nick Hannes - Bjorn Eriksson - Saskia Liénard - Tom Bonte - Nicolas Rombouts - Ellen Schoenaerts - Michael De Cock - Julie Cafmeyer - Ben Segers - Dries Gijsels - Reinhilde Decleir - An Miller - Günther Lesage - Tom Pintens - Jorgen Cassier - Koen Van Kaam - Tiny Bertels - Tom Dewispelaere - Filip Jordens - Dimitri Leue - Ariane van Vliet - Hanneke Paauwe - Karlijn Sileghem - Ikram Aoulad - Filip Peeters - Koen De Sutter - Griet De Geyter - Ephraïm Cielen - Gaetan La Mela - Els Dottermans - Vera Puts - Sachli Gholamalizad - Katelijne Damen - Nick Hannes - Monika Dumon - Lukas Smolders - Frank Focketeyn - Robbert Vervloet - Tom Van Bauwel - Felix Wouters - Nico Boon - Charlotte Vandermeersch - Wannes Cappelle - Herwig Ilegems - Robby Cleiren - Luc Nuyens - Lies Vander Straeten - Bert Huysentruyt - Bart Willems - Mira Bertels - Laurence Roothooft - Tom Goossens - Kris Cuppens - Dagmar Smet - Maarten Degeest - Ruth Mariën - Jeroen Maes - Koen Broos - Hind Eljadid - Johannes Wirix-Speetjens - Stefanie Claes - Lotte Heijtenis - Simon De Vos - Dave Nauwelaerts - Luk Sips - Kaat Hellings - Roberto Pakal - Sarah Vrancken - Eddy Verschueren - Jana Arns - Katleen Machiels - Sarah Moens - Matthijs Scheepers - Caroline Rottier - Marleen Aurousseau - Martine de Kok - Hanne Struyf - Aafke Bruining - Dijf Sanders - Gert Jochems - Kurt Lefevre - Mike Engels - Alban Sarens - Alexia Leysen - Ilse Daems - Jan d’Hoine  - Nathalie Lepage - Kate Olsen - Indra De Bruyn - Kevin Voets - Vincent Brijs - Joeri Wens - Karin de Fleyt - Hanne Struyf - Koen Boogaerts - Wouter Dupon - Nancy Bailleux - Liesbet de Pooter - Stijn Vervoort - Alec De Bruyn - Bert Vannieuwenhuyse - Mélancolie Motte - Christine Verheyden - Jona den Aantrekker - Katleen Goossens - Gerlinde Hoskens - Sietse Remmers - Tara Bossuyt - Elke Van Daele - Suzanne Groothuis - Wim Peters - Bart van der Heijden - Dirk Lauwers - Sanderijn Helsen - Lot Vandekeybus - Nadia Janssens - Wout Muyldermans - Frank Dubbe - Lieven de Laet - Inge Lavrijsen - Ester Torres Falcato Simões - Stijn Van Haecke - Magy De Bie - Izja Rutten - loreek Mariën - Linde Carrijn - Jeroen Van Hove - Gerlinde Hoskens - Renild Van Bavel - Gert Jochems - Sara Dykmans - Katrien Vandendries - Inge Huybrechts - Frank Poelvoorde - Berlinde Deman - Thomas Janssens - Thaïs Scholiers - Vanessa Eva Evrard - Kurt Demey - Rahis Remmery - Wouth Schutters - Sjoerd Kortekaas - Femke Heijens - Evy Van Eynde - Leontien Allemeersch - Sam Van Wynsberghe - Gunter Reniers - Willem Badenhorst - Marijke Umans - Jeroen Van der Fraenen - Aline Nuyens - Katrin Weiss - Timmy Verkissen - Runa Robbroeckx - Mieke Laureys - Bart Voet - Esmé Bos - Marie Dries - Liesbeth Devos - Florejan Verschueren - Josse De Broeck - Katrien Daniels - Anna Carlier - Kurt Lefevre - Gert Wyninckx - Kristien De Henau - Liesbeth Bodyn - Joris Blanckaert - Frank Dierens - Eva Schram                                       

Meest gelezen