Opnieuw twee VN-blauwhelmen gedood bij geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Vandaag zijn opnieuw twee militairen van de VN-vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek gesneuveld. Sinds het begin van het offensief van de rebellen enkele weken geleden zijn nu al zeven blauwhelmen gedood in het land. Nog vandaag is bevestigd dat president Faustin-Archange Touadéra herkozen is. 

Het gaat om militairen uit Gabon en uit Marokko die zijn gedood toen hun konvooi eerder op de dag in een hinderlaag viel van rebellen nabij de stad Bangassou in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Bangassou -op 750 kilometer ten oosten van hoofdstad Bangui- werd enkele dagen geleden door de VN-vredesmacht heroverd op de rebellen.

Sinds het losbarsten van het offensief van de rebellen eind vorig jaar zijn er nu al zeven militairen van de vredesmacht Minusca omgekomen in de CAR. Met dat offensief willen de rebellen oprukken naar de hoofdstad Bangui om er de internationaal erkende president Faustin-Archange Touadéra van de macht te verdrijven. Vandaag is die officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen en begint hij dus een tweede ambtstermijn.

De rebellen bestaan uit een aantal elkaar vijandig gezinde milities die nu de krachten bundelen om de macht over te nemen. Ze willen oprukken en zouden van plan zijn om de voormalige president François Bozizé opnieuw aan de macht te brengen. Bozizé regeerde de CAR met harde hand tussen 2003 en 2012 toen hij verdreven werd. Sindsdien heerste er grote chaos in het land en dat is de reden waarom de VN-vredesmacht er aanwezig is.

De Minusca of VN-vredesmacht telt ongeveer 14.000 militairen en politiemannen en is sinds 2014 in de CAR. Dat is een erg grote macht die in staat zou moeten zijn om de rebellen te verhinderen om de macht over te nemen. Daarnaast kan de regering ook rekenen op enkele honderden militairen uit Rwanda en Russische huurlingen. Rusland had ook 300 militaire adviseurs in de CAR, maar gaat die nu terugtrekken.

Meest gelezen