Oppositie kijkt naar minister Weyts, nu Britse coronavariant opduikt in scholen: "Nu horen we hem niet, terwijl hij duidelijkheid moet geven"

De oppositie kijkt naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), nu de Britse coronavariant is vastgesteld op enkele scholen. Groen en SP.A willen van de minister horen wat de plannen zijn, voor Vlaams Belang moet er meer worden ingezet op sneltesten. 

Twee scholen, in Edegem en Kontich, hebben vandaag de deuren dicht gehouden omdat er personen positief hebben getest op de Britse variant van het coronavirus, die een stuk besmettelijker zou zijn dan de gewone variant. Alle leerlingen, het personeel en hun gezinsleden moeten de komende week in quarantaine gaan. In Aalst geldt dan weer hetzelfde voor drie klassen van een lagere school, al is het daar nog niet zeker dat het om de besmettelijkere variant gaat. 

Groen, die in de Vlaamse regering in de oppositie zit, roept de minister op om snel met heldere richtlijnen te komen voor scholen die geconfronteerd worden met de Britse coronavariant. "Die variant is als een heidebrand die oplaait", zei Elisabeth Meuleman. "We mogen niet wachten en opnieuw achter de feiten aanhollen. Scholen kunnen potentieel een groot risico zijn bij de verspreiding van deze uiterst besmettelijke variant.”

Voor oppositiepartij Vlaams Belang moeten niet per se de draaiboeken worden aangepast. De partij kijkt vooral naar testen. "Al sinds de zomer pleiten wij voor mobiele testteams, zodat er breed kan worden getest bij een lokale uitbraak. Meten is weten. Op die manier kan er beslist worden of een klas of school dicht moet", zegt parlementslid Roosmarijn Beckers. "Ik hoor dat het nu van de grond komt, maar we zijn ondertussen de tweede week na de kerstvakantie. Dit had men kunnen voorspellen."

Bekijk het gesprek met Elisabeth Meuleman uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook bij SP.A, eveneens oppositie in de Vlaamse regering, willen ze dat minister Weyts duidelijkheid geeft over de sneltesten. "Hij heeft proefprojecten aangekondigd. Het is nu tijd om duidelijk te zijn over hoe die verlopen zijn en of we klaar zijn om scholen snel te testen", zegt parlementslid Hannelore Goeman. "Veel ouders, leerkrachten en directies zijn ongerust. Normaal is minister Weyts er altijd als eerste bij om te reageren, nu horen we hem niet. Hij moet net duidelijkheid geven en mensen gerust stellen dat de plannen klaarliggen."

Op het kabinet van minister Weyts is te horen dat er duidelijk protocollen zijn voor scholen bij een uitbraak. Daarbij evalueren de medische experts de lokale situatie. De minister heeft naar eigen zeggen aan de Risk Assessment Group (RAG) gevraagd om na te gaan of de protocollen bijgestuurd moeten worden nu de Britse coronavariant in scholen opduikt. "Het is immers voer voor virologen en experts, niet voor politici of onderwijspartners", zegt woordvoerder Michaël Devoldere. Later deze week wordt een advies van de RAG verwacht.

Wat gebeurt er nu als er een uitbraak is op een school?

"Wanneer een school meldt dat een leerling of personeelslid positief getest is op COVID-19, start het CLB een contactonderzoek", zegt Inge Van Trimpondt. "We gaan kijken met wie die leerling of dat personeelslid de voorbije dagen nauwe contacten heeft gehad op een school. Wanneer we vermoeden dat er twee of meer mensen besmet zijn op school, nemen we contact met de medische eerste lijnszone." 

"Daar bekijken we dan of er argumenten zijn om aan te nemen dat het hier om een uitbraak gaat. Dat hangt ook af van de lokale context, zoals veel besmettingen in de gemeente an sich. Als we aanwijzingen hebben van een lokale uitbraak, kan ervoor gekozen worden om de laagrisicocontacten te beschouwen als hoogrisicocontacten. Daardoor kan een hele klas, een deel van de school of een hele school gesloten worden. Bij het vermoeden van een Britse variant zullen we sneller testen afnemen, zodat we sneller weten of het om die variant gaat."

Steden zijn voorbereid

De meeste steden zijn naar eigen zeggen wel voorbereid op eventuele uitbraken in scholen, zo blijkt uit een rondvraag van VRT NWS. De toestand wordt voortdurend van dichtbij opgevolgd en er wordt geregeld overlegd met de lokale crisiscel en de CLB’s. Voorlopig worden geen extra maatregelen genomen, maar dat kan veranderen, mocht dat nodig blijken.

In een aantal centrumsteden wordt vanmiddag of morgen extra overleg ingelast. In Gent en in de driehoek Tienen-Diest-Aarschot wordt gewerkt met een pilootproject met sneltesten die superverspreiders eruit moet halen.

"De burgemeesters nemen duidelijk hun verantwoordelijkheid", zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) aan VRT NWS. "Dit gaat om maatwerk, want de lokale situatie kan verschillen. De gemeenten moeten werken binnen het kader van het federale plan en dat doen ze ook. Ik steun hen daarin."

Meest gelezen