fotografie peter Hilz (C)

Seniorenraad Eeklo bezorgd over verre locaties vaccinatiecentra: "Hoe moeten wij in Sijsele geraken?"

De seniorenraad van het Meetjesland maakt zich zorgen dat niet iedereen uit de regio makkelijk naar een vaccinatiecentrum zal geraken. Zo moeten de inwoners van Eeklo, Sint-Laureins en Maldegem naar Sijsele, in West-Vlaanderen. En de inwoners van Kaprijke, Assenede en Zelzate moeten dan weer naar Ertvelde. En dat is allemaal een eind rijden. De seniorenraad hoopt dat vaccinaties aan huis mogelijk zijn of dat er vervoer wordt ingezet. Eeklo zoekt naar een oplossing. 

In het Meetjesland kunnen de inwoners van Aalter, Evergem en Lievegem in hun eigen gemeente gevaccineerd worden. Maar de inwoners van Eeklo, Sint-Laureins en Maldegem moeten naar Sijsele, in West-Vlaanderen. De inwoners van Kaprijke, Assenede en Zelzate naar Ertvelde. "In Eeklo hebben ze de sport voorrang gegeven," reageert Christiaan De Wulf van de seniorenraad Eeklo ontgoocheld, "en gebruiken ze het sportcentrum van Eeklo niet. Daardoor moeten we nu naar Ertvelde en Sijsele. Dat is bijna 25 kilometer rijden." Een probleem, vinden veel senioren.

Openbaar vervoer geen optie

Het grote probleem is het vervoer. "Het openbaar vervoer is bijna geen optie. Dat is in het Meetjesland niet zo uitgebouwd om iedereen daar te krijgen. Bovendien is dat niet aangewezen tijdens corona. Vele senioren kunnen moeilijk de bus op en af. Er zijn ook risicopatiënten bij waardoor het niet aangewezen is hen op een volle bus te zetten, " legt De Wulf uit. Ook met iemand meerijden in de auto, vindt hij niet aan te raden in tijden van corona. "En de busjes van de minder mobiele centrale inzetten is ook geen goed idee, want de capaciteit in zo'n busje is tegenwoordig beperkt door corona." Veel kopzorgen dus voor de senioren. Maar hoe zouden zij het dan oplossen? 

Waarom niet thuis vaccineren?

Christiaan De Wulf, Seniorenraad Eeklo

"Voor ons is het simpel. Onze voorkeur gaat uit naar vaccineren in Eeklo. We hebben hier het lokaal dienstencentrum waar nu geen activiteiten in plaatsvinden. De zalen zijn vrij waardoor we er perfect een vaccinatiecentrum voor senioren zouden kunnen inrichten," weet Christiaan De Wulf. Of mensen thuis inenten. "We hebben gehoord dat daarover al gepraat is op Vlaams niveau, dat er mensen zijn die in aanmerking komen om thuis gevaccineerd te worden. Schakel de huistartsen in, die kunnen de senioren toch komen inenten." Mochten deze oplossingen niet aan de orde zijn, dan moet er aan het vervoer gedacht worden. "Als de verandering van locatie niet kan, dan moet er degelijk en voldoende vervoer voorzien worden," besluit De Wulf. Eeklo bekijkt intussen of er een oplossing is.   

kasto80

Meest gelezen