Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tunesië zet het leger in om protest van jongeren te bedwingen: honderden arrestaties tien jaar na de Arabische Lente

In Tunesië heeft de regering vannacht het leger ingezet om protest van jongeren onder controle te krijgen. Al drie nachten op rij wordt er in de hoofdstad Tunis en in andere steden betoogd. Er zouden meer dan 630 betogers zijn opgepakt. Tien jaar na het begin van de Arabische Lente blijft het ongenoegen over de sociale en economische problemen erg groot. 

De huidige protestgolf brak vrijdagnacht uit.  Er lijkt niet echt een directe aanleiding en het is niet duidelijk wie er achter de protesten zit. Wel zijn jongeren massaal op straat gekomen, niet enkel in de hoofdstad Tunis, maar ook in andere plaatsen zoals Kasserine, Sousse, Bizerte en Nabeul.

Daarbij kwam het tot rellen met de politie en werden winkels geplunderd en in brand gestoken. Ook openbare gebouwen waren het doelwit. Vannacht heeft de regering het leger ingezet, naar eigen zeggen om overheidsgebouwen te bewaken. Dat lijkt indruk gemaakt te hebben, want vandaag zou de rust min of meer zijn teruggekeerd. 

Er zouden zeker 630 mensen zijn opgepakt en volgens sommige bronnen zouden het er zelfs een duizendtal zijn. Militairen en de politie voeren hun gemeenschappelijke patrouilles uit om de orde te handhaven. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Dictator Ben Ali is weg, maar ongenoegen bleef

Vorige week donderdag was het precies tien jaar geleden dat voormalig dictator Zine El Abidine Ben Ali en zijn familie wegvluchtten voor het volksprotest in Tunesië. Zijn regime was eerste dat ten val kwam tijdens de zogenoemde Arabische Lente die het Midden-Oosten en Noord-Afrika door elkaar zou schudden.

Er is nu wel een democratisch regime met vrije verkiezingen gevestigd, maar sociaaleconomisch is er weinig verandering en de teleurstelling is erg groot bij veel Tunesiërs. In het binnenland en het zuiden ligt de jeugdwerkloosheid rond de 30 procent en zit een vijfde van de bevolking nog altijd onder de armoedegrens. 

De coronacrisis heeft hard toegeslagen, vooral dan in de toeristische sector die in normale tijden werk geeft aan een kwart van de Tunesiërs. Het land zit diep in de schulden en vorig jaar is de economie met 9 procent gekrompen, een historisch record of liever dieptepunt. Om de corona-epidemie in te dijken, is een avondklok vanaf 20 uur ingevoerd, maar veel tieners voelen zich opgesloten en dat zou een deel van de frustratie verklaren. De voorbije maanden gistte er al protest, maar dan op kleinere schaal.

Meest gelezen