AFP or licensors

Amerikaanse regering en veiligheidsadviseur Biden vragen vrijlating Navalny

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny "moet onmiddellijk vrijgelaten worden". Dat heeft Jake Sullivan, toekomstig Nationaal Veiligheidsadviseur van president-elect Joe Biden, zondag gezegd. En ook de huidige Amerikaanse regering en andere landen roepen op tot de vrijlating van Navalny.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondag bij zijn terugkeer naar Rusland meteen opgepakt op de luchthaven. Navalny verbleef de voorbije maanden in Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie. Navalny houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de vergiftiging.

"Navalny moet onmiddellijk vrijgelaten worden en de daders van de schandalige aanval op zijn leven moeten ter verantwoording worden geroepen", zo stelt Jake Sullivan, die vanaf 20 januari Nationaal Veiligheidsadviseur wordt van toekomstig Amerikaans president Joe Biden. "De aanvallen van het Kremlin tegen Navalny zijn niet alleen een schending van de mensenrechten, ze zijn ook een belediging voor het Russische volk dat hun stem gehoord wil zien", aldus Sullivan op Twitter.

Ook de ontslagnemende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo veroordeelt de arrestatie van de Russische opposant Alexej Navalny en vraagt zijn onmiddellijke vrijlating. "De Verenigde Staten veroordelen met klem de beslissing om Alexej Navalny te arresteren", zegt Pompeo in de mededeling. "We observeren met bezorgdheid dat deze arrestatie de zoveelste poging is om Navalny en andere oppositiefiguren en onafhankelijke stemmen die kritisch zijn tegenover de Russische regering, de mond te snoeren."

Ook verantwoordelijken uit andere landen roepen op tot de vrijlating van Navalny. "Canada veroordeelt met klem de arrestatie van Alexej Navalny bij zijn aankomst in Moskou", aldus de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Marc Garneau. "De Russische autoriteiten moeten hem meteen vrijlaten. Het is onaanvaardbaar en we blijven uitleg eisen over zijn vergiftiging."

Europese reacties

Frankrijk "heeft met een grote bezorgdheid kennis genomen van de arrestatie in Rusland van Alexej Navalny", aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We volgen, samen met de Europese partners zijn situatie op met de grootste waakzaamheid en roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen reageren in een gezamenlijke mededeling. "De arrestatie van Alexej Navalny door de Russische autortiteiten is compleet onaanvaardbaar. We eisen zijn onmiddellijke vrijlating. Ze roepen de Europese Unie op "om snel ter reageren als hij niet wordt vrijgelaten. We moeten overwegen om beperkende maatregelen op te leggen als antwoord op deze schaamteloze daad."

Voorzitter van Europese Raad Charles Michel noemde de arrestatie eerder op de avond al "onaanvaardbaar". Michel dringt bij de Russische autoriteiten aan op de "onmiddellijke vrijlating" van Navalny, schreef hij op Twitter. En ook Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli riep op tot de vrijlating van de opposant op Twitter.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, reageerde op Twitter.  "Onze boodschap wat de arrestatie van Aleksej Navalny betreft, is krachtig. Zijn rechten moeten gerespecteerd worden. Hij moet vrijgelaten worden", schreef ze.

Meest gelezen