Wordt telenovelle "Lisa" even succesvol als klassieker "Sara"?

Comeback van de telenovelle, 11 nieuwe formats (ondanks minder advertentiegeld): dit valt op in nieuwe VTM-programmatie

De coronacrisis heeft op nagenoeg alles een impact, en zeker ook op de productie van televisieprogramma's in ons land. Voor DPG Media, het moederbedrijf achter de 4 VTM-zenders, was 2020 een jaar met minder advertentie-inkomsten. Dat heeft VTM-channel manager Maarten Janssen gezegd, bij de voorstelling van de nieuwe programma's voor het voorjaar van 2021. Toch willen de commerciële VTM-zenders programma's blijven maken in eigen land, "zeker nu de ontspanningsmogelijkheden door corona beperkt zijn". VRT NWS selecteert enkele opvallende nieuwigheden.

De context van televisiejaar 2021

Zo goed als alle televisieprogramma's die de komende maanden op Vlaamse zenders worden uitgezonden, zijn (op zijn minst) gedeeltelijk gemaakt en opgenomen in 2020. Lees: in volle coronatijd, rekening houdend met de geldende veiligheidsmaatregelen. Voor DPG Media, het bedrijf waartoe de vier VTM-zenders behoren, betekent dit naast allerlei praktische beperkingen ook (iets) minder budget, door teruggevallen advertentie-inkomsten. Maar: in een moeilijk jaar heeft VTM wel de beste kijkcijfers genoteerd sinds 2015, mede dankzij het succes van "The masked singer".

"Achter de schermen is het voor ons geen gemakkelijk jaar geweest", geeft VTM-channel manager Maarten Janssen toe. "Alle programma's klaar krijgen volgens de coronaregels: dat was constant bijsturen voor producenten, studiopersoneel, en televisiegezichten. Een huzarenstukje voor de televisiesector."

"Daarbij komt nog dat de advertentie-inkomsten zeker tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 serieus zijn teruggevallen. Stapsgewijs heeft de situatie zich hersteld. Maar de kijker rekent op ons: er zijn nog steeds weinig andere ontspanningsmogelijkheden, en correcte informatie is belangrijker dan ooit. We zetten beide zaken de komende maanden op de eerste plaats."

12 nieuwe VTM-programma's: wat valt er op?

Naast nieuwe reeksen van welbekende programma's als "The Voice" kondigt VTM 12 nieuwe programma's aan. Blikvanger is de telenovelle "Lisa", die vanaf maandag 25 januari wordt uitgezonden. In de traditie van eerdere telenovelles - soaps die maar een beperkt aantal afleveringen duren - wordt dit "een spannend en romantisch verhaal anno 2021, waar we bijzonder trots op zijn", aldus Davy Parmentier, creatief directeur van VTM. 

De verwachtingen zijn hooggespannen: kan "Lisa" het succes van VTM's allereerste telenovelle "Sara" evenaren? Het zijn bijzonder grote schoenen om te vullen. De reeks waarin Veerle Baetens van lelijk eendje uitgroeide tot een mooie zwaan, liep van het najaar van 2007 tot de zomer van 2008. Het programma bleek jaren later nog steeds zo succesvol, dat VTM besliste om het tijdens het bijzondere coronajaar 2020 vanonder het stof te halen, en opnieuw uit te zenden. 

VTM maakte na "Sara" nog telenovelles "Louislouise", "David" en "Ella", maar geen van die reeksen kon "Sara" evenaren. De allereerste Vlaamse telenovelle, "Emma" werd in 2007 trouwens uitgezonden op Eén. Maar liefst 14 jaar geleden: een eeuwigheid in televisieland. De laatste jaren worden succesvolle formules aan de lopende band afgestoft, denk maar aan "Het rad" (Vier), "Temptation Island" (Vijf), "Eén jaar gratis" (Eén) of "Big Brother" (Vier), met wisselend succes trouwens.

Tinne Oltmans als hoofdpersonage Lisa in de gelijknamige telenovelle

Van programmamaker Eric Goens is onder meer succesreeks "Het huis" te zien op Eén. Maar dit voorjaar worden 2 nieuwe reeksen van zijn productiehuis Het Nieuwshuis uitgezonden op VTM: voor "Flikken BXL" wordt het politiekorps van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene gevolgd. Een zone waarin zich al eens wat rellen en manifestaties voordoen. Volgens creatief directeur Davy Parmentier "een heftige reeks", die zich niet toevallig exact 5 jaar na de aanslagen in ons land afspeelt in onze hoofdstad. 

Voor "Later als ik groot ben" gooit Goens het over een andere boeg: hij trekt met vijf bekende gezichten, onder wie premier Alexander De Croo, terug naar de schoolbanken om herinneringen op te halen. Julie Van den Steen is één van die vijf BV's, maar ze krijgt ook haar eerste eigen programma. "Haar debuut als host, nadat ze een goede beurt heeft gemaakt in het panel van "The masked singer", zegt creatief directeur Davy Parmentier daarover. 

Van den Steen zal opnieuw te zien zijn in een talentenjacht: "Game of talents". "Een coproductie met Nederland, en een kruising van "Belgium's got talent" en "The masked singer", zo klinkt het. De bedoeling is dat een BV samen met een onbekende deelnemer raadt over welk uniek talent een kandidaat beschikt, waarna een act volgt als ultiem bewijs.

De formule van "Blind getrouwd" is intussen welbekend: een koppel stapt bij hun eerste ontmoeting met elkaar in het huwelijksbootje. Na het eerste homokoppel Nick en Christophe vorig seizoen, trouwen nu voor het eerst twee vijftigplussers, met kinderen. "Een wereld van verschil", volgens channel manager Maarten Janssen. "Dat duo zit in een andere levensfase, en hun kinderen spelen een actieve rol bij hun deelname." Extra uitdaging voor álle kersverse koppels dit seizoen: de coronamaatregelen.

En dan is er nog het zevende seizoen van “Liefde voor Muziek”: het programma waarin muzikanten elkaars nummers coveren. Het exotische Spanje heeft - uiteraard door corona - plaats geruimd voor het iconische hotel "De rotonde" op de zeedijk in Westende. 

Naast die nieuwe locatie vallen twee deelnemers op: Geike Arnaert ("die had toegezegd, voor in november bekend raakte dat ze opnieuw de zangeres werd van Songfestivalkandidaat Hooverphonic") en Willy Sommers. "Die hebben we al voor verschillende seizoenen gecontacteerd, maar zijn drukke agenda viel nooit te rijmen met onze opnames in het buitenland. Door corona had Willy nu wel tijd." Sommers - die corona overwon - staat na zijn doortocht op Pukkelpop 2018 én de winst van zijn eerste MIA in 2019 trouwens weer helemaal op de radar.

Bekijk hier al het fragment uit "Liefde voor muziek" waarin de langverwachte Willy Sommers zijn opwachting maakt (en lees voort onder de video):

VTM2: opvallend daten en (jawel) darts

Bij de start van het nieuwe televisieseizoen in september 2020, kregen het voormalige 2BE, Vitaya en CAZ de nieuwe merknamen VTM 2, VTM 3 en VTM 4. VTM 2 focust zich naar eigen zeggen op "pittige reality" van eigen bodem. Dit voorjaar springen sport én twee nieuwe datingprogramma's in het oog. 

Voor "Uit de kleren" duiken 25 duo's, louter in hun ondergoed, met elkaar in bed voor hun eerste date. Ze krijgen een halfuur de tijd om elkaar - via gesprekken en opdrachten - te leren kennen: een bijzonder intieme kennismaking, waarna ze beslissen of ze elkaar willen terugzien. "Een techniek die verbazingwekkend succesvol is gebleken", aldus VTM 2.

Bekijk hier al een fragment van "Uit de kleren" (en lees voort onder de video):

Het tegenovergestelde van dat halfnaakte "speeddaten" wordt "Blijven slapen": in dat programma duurt de eerste date van twee vrijgezellen minstens 24 uur. Ze leven gedurende die periode kort samen met hun date in een luxueuze woning, en kunnen hun verblijf verlengen tot vier dagen.

En dan is er nog sport. Dé revelatie tijdens corona volgens de sportredactie van moederbedrijf DPG Media? Darts. Het voorbije WK, waarin vooral de Belgische speler "Dancing Dimi" schitterde, werd nog uitgezonden op het kleinere VTM 4. Eind januari wordt het volgende masterstornooi darts uitgezonden op VTM 2. En liefhebbers van de Champions League kunnen die competitie elke woensdag blijven volgen op VTM 2.

Onderstaande trailer vat enkele nieuwigheden die de komende maanden op de VTM-zenders te zien zijn samen:

Meest gelezen