Radio 2

Westende wapent zich tegen duizendjarige storm

Vandaag zijn in Westende werken begonnen die de deelgemeente van Middelkerke moeten wapenen tegen de duizendjarige storm. De werken zullen 3 jaar duren en een kleine 15 miljoen kosten. De aanpassingen zullen de gemeente beter bestand maken tegen stormen en overstromingen die uitgelokt worden door de opwarming van de aarde.

Een duizendjarige storm is een storm met een kracht zoals we die maar één keer in de 1.000 jaar meemaken. "Ter vergelijking: de beruchte overstroming van 1953 die Oostende zo teisterde, was "maar" een 250-jarige storm", zegt onze Kustwacht. De Vlaamse overheid neemt de duizendjarige storm als uitgangspunt, omdat onze kust zwakker wordt door de klimaatverandering. De zeespiegel is aan het stijgen. Als er een stormvloed komt, kan die meer water in de richting van onze kust werpen. De Vlaamse overheid is daarom bezig met het versterken van onze kustlijn. De werken in Westende passen in dat opzet. 

Een nieuwe duin

Vanaf vandaag wordt in Westende een nieuwe duinstrook gemaakt, op het strand, met helmgras, afkomstig uit het Westhoekreservaat van De Panne. Het helmgras werd begin vorig jaar overgebracht naar de Warandeduinen in Middelkerke en is nu voldoende gegroeid om aangeplant te worden op het strand van Westende. Helmgras kan een duin ter plaatse houden. Die duin zal mee Westende helpen beschermen bij stormen en overstromingen. De duin zal komen voor het residentieel stuk van Westende, een dertigtal meter voor de zeedijk. In de duin zal ook een wandelpad worden aangelegd.

Een kleinere dijk onder de grote dijk

Voor het centrum van Westende wordt na de zeedijk een "golfdempingseenheid" gebouwd. "Dat is een lagere zeedijk", zegt ontwerper Philip Moyersoen. "In het centrum van Westende verbreden we de dijk met een lager stukje dijk, dat is eigenlijk een structuur die gebouwd wordt voor de dijk, om de laatste golf te breken bij een duizendjarige storm. Ter hoogte van Meeuwenlaan en Rauschenberg gaan we die dijk nog een stuk verbreden en maken we een soort van plein ter hoogte van Rauschenberg, om het centrum van Westende aan te sterken."

Landmark

De investering wil Westende op de kaart zetten, want er zal ook een "landmark" worden gebouwd, een monument waaraan je al van ver het centrum van Westende zal kunnen herkennen. Bij dat punt komt een groot plein, met een grote "leefzitbank" en een botanische tuin met een honderdtal kustplanten. In het laatste jaar van de werken wordt nog een grasdijk aangelegd, vanaf het centrum van Westende tot aan Grand Hotel Bellevue, in de volksmond: De Rotonde. De investering wordt betaald door de gemeente Middelkerke en de Vlaamse overheid. Tijdens het toeristisch seizoen wordt er niet verder gewerkt, om de toeristen niet te storen. 

Meest gelezen