Véronique Vandeputte

West-Vlaamse in Frankrijk: "Avondklok is bijzonder streng, maar we passen ons aan"

De Oostendse Véronique Vandeputte woont en werkt in Frankrijk, waar iedereen voor 18 uur 's avonds thuis moet zijn. De verstrengde avondklok is een maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Het is streng", zegt Vandeputte, "maar het moet."

In Frankrijk ging afgelopen weekend de verstrengde avondklok in, om de nieuwe opmars van het aantal coronabesmettingen tegen te houden. Vanaf 18 uur 's avonds mag je niet meer buitenkomen en dat tot 6 uur 's ochtends. "Ik woon zo'n 30 kilometer van Parijs", zegt Véronique Vandeputte aan Radio 2 West-Vlaanderen. Zij is afkomstig uit Oostende maar is naar Frankrijk verhuisd. "De avondklok is bijzonder streng en vroeg. We moeten ons steeds haasten om op tijd thuis te zijn. Het is aanpassen. Maar wat moet, dat moet."

"Het kon nog strenger"

"De avondklok is streng, maar in theorie zouden ze het nog strenger kunnen aanpakken, zoals in de eerste lockdown. Toen mochten we helemaal de deur niet uit, enkel met een doorgangsbewijs", zegt Véronique.

Vandeputte werkt in het pretpark Disneyland Parijs, maar door de coronacrisis is het park gesloten. "Ik ben dus technisch werkloos", zegt ze. "Ik kan dus in principe gemakkelijk boodschappen doen. Maar voor de mensen die aan het werk zijn, is 18 uur erg vroeg als je die dan nog na je werk moet doen."

Vaccineren in Disneyland Parijs?

De Oostendse probeert haar dagen te vullen met opruimen, knutselen, koken en sporten. "Het begint lang te duren. De maatregelen gelden sowieso nog tot februari. Daarna is het afwachten of er versoepelingen komen."

In de Verenigde Staten vaccineren ze mensen op de terreinen van Disneyland. "Ik vind dat een goed idee", zegt Véronique. "Ook in Disneyland Parijs hebben we daar de ruimte voor. Ik weet niet of er al afspraken zijn om er een vaccinatiecentrum te maken, maar ik zou het wel leuk vinden. Zo kan ik misschien gaan helpen en kan ik weer iets nuttigs doen."

Meest gelezen