AFP or licensors

33 ouderen overleden na coronavaccin in Noorwegen, maar geen duidelijk verband gevonden

Er is geen duidelijk verband gevonden tussen het overlijden van 33 Noorse ouderen en het coronavaccin van Pfizer/BioNTech dat ze kort daarvoor kregen. Dat laat het Noorse Geneesmiddelenagentschap weten. In al de gevallen gaat het om 75-plussers die al ernstige gezondheidsklachten hadden. "Geen reden tot ongerustheid. Een besmetting met het coronavirus is veel gevaarlijker dan het vaccin", klinkt het.

Noorwegen maakte vorige week bekend dat er sinds eind december al 23 bewoners van woonzorgcentra waren overleden in de dagen na hun coronaprik. Intussen is dat cijfer zelfs opgelopen tot 33 overlijdens.

En dan moet er, net als in andere landen, onderzocht worden of er een verband is met het vaccin. Het Noors geneesmiddelenagentschap NOMA heeft het onderzoek van 23 slachtoffers inmiddels afgerond en laat weten geen "duidelijke link" te vinden met het vaccin. 

"In Noorwegen sterven er elke week zo’n 400 ouderen in de woonzorgcentra (in niet-coronatijd, red.). We hadden dus al verwacht dat er sowieso ouderen zouden sterven kort na vaccinatie", laat het NOMA weten in een mededeling.

"Het kan gewoon toeval zijn", zegt medisch directeur Steinar Madsen aan het gerenommeerde Britse vaktijdschrift The Britsh Medical Journal. "Maar we kunnen ook niet volledig uitsluiten dat de bijwerkingen van het vaccin de gezondheidsproblemen van de ouderen hebben verergerd."

Milde bijwerkingen komen voor bij elk vaccin en zijn normaal niet gevaarlijk

Steinar Madsen, medisch directeur Geneesmiddelenagentschap Noorwegen

Toch is er geen reden tot ongerustheid, zegt Madsen. "Alle 33 overlijdens zijn veroorzaakt bij 75-plussers die al ernstige onderliggende aandoeningen hadden of terminaal ziek waren. Milde bijwerkingen zoals koorts en misselijkheid komen voor bij elk vaccin en zijn normaal niet gevaarlijk. Maar bij heel kwetsbare patiënten die al ernstig ziek zijn, kan het mogelijk wel tot complicaties leiden."

De Noorse overheid twijfelde daarom even om (ernstig) zieke bewoners van woonzorgcentra niet langer te vaccineren, maar laat nu weten dat ze de vaccinatiestrategie toch ongewijzigd laat. 

"We vragen wel om extra waakzaam te zijn bij deze groep van mensen en om eventuele bijwerkingen extra goed op te volgen", zegt Madsen. “Maar het is duidelijk dat een besmetting met het coronavirus nog altijd veel gevaarlijker blijft dan het vaccin."

In Noorwegen hebben momenteel zo'n 44.000 inwoners een eerste dosis gekregen van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

En in België?

Niet alleen in Noorwegen, maar ook in andere landen zijn al mensen overleden nadat ze het vaccin hebben gekregen. In Duitsland bijvoorbeeld zou het om zeker 10 ouderen gaan, allen ouder dan 75 én met onderliggende aandoeningen.

In ons land blijft het voorlopig op één sterfgeval: een 82-jarige bewoner van een woonzorgcentrum die vijf dagen na de vaccinatie overleed. Ook hier wordt nog onderzocht of er een link is met het vaccin. "Maar het blijft heel moeilijk om daar 100 procent zekerheid over te krijgen", zegt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

"Alle gezondheidsinstellingen staan wel voortdurend in contact om informatie rond bijwerkingen van de verschillende vaccins te delen en op te volgen." 

Ook bij ons worden (ernstig) zieke bewoners van de woonzorgcentra gevaccineerd. "We weten intussen dat het coronavirus heel snel kan rondgaan in een woonzorgcentrum", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). "Daarom streven we er toch naar om zoveel mogelijk bewoners te vaccineren en zo groepsimmuniteit op te bouwen binnen het woonzorgcentrum."

"Maar bij echt ernstig zieke, of terminale patiënten gaan we uiteraard niet aandringen. Daar is het de familie die in overleg met de artsen moet beslissen of een coronavaccin nog zin heeft en of de voordelen nog opwegen tegen de nadelen." 

"Het is in elk geval te verwachten dat er ook in ons land de komende periode nog mensen zullen overlijden die net gevaccineerd zijn", zegt Van Damme.

Meest gelezen