Radio 2

Aalsterse basisschool De Brug test iedereen op coronavirus na mogelijke besmetting met Britse variant

De stad Aalst heeft beslist om vandaag alle leerlingen en hetpersoneel van de basisschool De Brug te testen op het coronavirus. Gisteren zijn al 3 volledige klassen en 11 leerkrachten getest. Dat gebeurde nadat bekend raakte dat een leerling van 11 besmet is, mogelijk met de Britse coronavariant. Om geen risico te nemen, is er nu een grote testing. De resultaten worden morgen verwacht.  

Een besmetting met de Britse variant van het coronavirus maakt je niet zwaarder ziek dan de variant die we kennen, maar het Britse virus verspreidt zich wel veel sneller. Als daar grote uitbraken van komen, dan is het mogelijk dat de zorgsector het niet kan volgen. Daarom is het van belang om de besmettingen met die variant zo goed mogelijk in kaart te brengen en onmiddellijk in te dijken. 

Goed georganiseerd

Directeur Tineke van Impe, van de basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brug is blij dat de coronatesten op de school zelf kunnen gebeuren. “We hebben 140 leerlingen en 35 personeelsleden,” legt ze uit. Daarvan zitten al 3 klassen in afzondering thuis. “Nu worden nog 106 leerlingen getest en ikzelf ook nog.” De testen gebeuren in de eetzaal van de school.

Uit voorzorg

Er was 1 leerling, een jongen van 11 jaar, besmet met het coronavirus. Of het om de Britse variant gaat, is niet duidelijk. De papa van de jongen was wel naar Engeland geweest en de ouders en grootouders raakten erg snel besmet, vandaar het vermoeden. Volgens Celine Hertecant, de communicatieverantwoordelijke van de scholengroep, is de grote test nu uit voorzorg. “De burgemeester, de schooldirectie, het CLB en de medische experten hebben gisteren overlegd en beslist om de duur van de quarantaine van de betrokken leerling langer aan te houden en om de hele school te testen.”

Geruststelling

“De test viel wel mee”, zegt leerkracht muzische vorming Mieke Mertens. “Ik probeerde rustig te blijven, het kriebelde wat.” De leerkracht is niet zozeer bang dat ze het virus zelf zou krijgen, maar wel dat ze het zou doorgeven aan haar familie of aan de leerlingen. “Ik heb in mijn vak om de 50 minuten andere leerlingen voor mij,” legt ze uit. Dat de hele school getest wordt, vindt ze goed. “Het is belangrijk dat de kinderen en de ouders weer rust krijgen en dat iedereen kan gerustgesteld kan worden.” 

kasto80

Meest gelezen