Radio 2

Al 7 bewoners overleden in zwaar getroffen woonzorgcentrum van Merkem

In woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst zijn al 7 bewoners overleden aan de erg besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Er is een grote uitbraak in het woonzorgcentrum en ook elders in de gemeente. Ook 40 personeelsleden, dat is de helft van alle personeelsleden, hebben corona. Thuisverpleegkundigen en militairen gaan er helpen.

De Groene Verte is zeer zwaar getroffen door corona: 7 bewoners zijn al overleden aan de Britse variant van het coronavirus en 59 van de 90 bewoners zijn besmet. Van dat aantal zijn 5 bewoners opgenomen in het ziekenhuis. In de assistentiewoningen zijn 9 bewoners besmet, van wie er 2 in het ziekenhuis liggen. Ook bijna de helft van het personeel is ziek uitgevallen: 40 personeelsleden testten positief. Een tiental kan nog blijven werken bij de zieke bewoners. 

Hulp van het leger

Door de grote uitval van personeel krijgt het woonzorgcentrum hulp van thuisverpleegkundigen en van het Wit-Gele Kruis. Sinds dinsdag is er ook hulp van 4 ambulanciers van het Medisch Bataljon van het leger. Eén van de 4 komt nachtdiensten doen. En er helpt ook nog een logistiek medewerker van Defensie. De militairen blijven nog tot het einde van de maand om het woonzorgcentrum te ondersteunen.

"De hulp van het leger komt niets te laat", zegt Jurgen Duyck, de directeur van het woonzorgcentrum. "Voor onze medewerkers is het momenteel pompen en verzuipen tegelijk. Zij werken al meer dan anderhalve week in deze crisissituatie en dat begint serieus door te wegen. Maar ook voor onze bewoners is het een heel zware periode, natuurlijk."

Meest gelezen