Burgemeesters uit Rupelstreek vragen aan leerlingen 5e en 6e leerjaar om mondmaskers te dragen

De burgemeesters van de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst en Aartselaar bevelen mondmaskers aan voor alle leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar. Ook roepen ze op om alle sport- en jeugdactiviteiten voor kinderen van 10 tot 12 jaar voor twee weken op te schorten. "We moeten de verspreiding van de Britse coronavariant vermijden. Langer wachten is geen optie", zegt burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA) uit Rumst. 

De mogelijke uitbraak van de Britse coronavariant in Kontich en Edegem baart ook de burgemeesters uit de Rupelstreek zorgen. Zij doen een oproep aan de scholen en sport- en jeugdverenigingen van Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst en Aartselaar. Ze vragen om alle sport- en andere jeugdactiviteiten gedurende twee weken op te schorten voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Ook willen ze de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker laten dragen op school. 

Aanbeveling, geen verplichting

Het gaat hier om een sterke aanbeveling en dus niet om een verplichting. Mogelijk komt er één van de volgende dagen wel een algemene verplichting in heel Vlaanderen, want morgen vindt het onderwijsoverleg plaats met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Maar daar willen de burgemeesters uit de Rupelstreek niet op wachten. 

De situatie in Kontich en Edegem moet onze ogen openen. Langer wachten is geen optie

Jurgen Callaerts, burgemeester Rumst (N-VA)

"De situatie in Kontich en Edegem moet onze ogen openen. We moeten de verspreiding van de Britse coronavariant vermijden", vertelt burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA) uit Rumst. "Er is licht aan het einde van de tunnel met het vaccinatieprogramma. Dat kan alleen maar goed verlopen met voldoende zorgpersoneel. Als die de komende dagen veel ingezet moeten worden, dan schuift alles op. Langer wachten is geen optie."

Verantwoordelijkheid nemen

De aanbeveling voor de mondmaskers is alvast doorgegeven aan de scholen, die op hun beurt de ouders zullen inlichten. De verschillende directies kunnen dan kiezen of ze de mondmaskers verplicht maken of ook gewoon aanbevelen. Burgemeester Callaerts hoopt alvast dat alle ouders er het nut van de maatregel inzien. "Als nu blijkt dat een groep ouders de maatregel niet wil volgen, dan zullen wij met hen in dialoog gaan. Maar ik hoop dat zoiets niet nodig is", besluit Callaerts.

Als er uit het onderwijsoverleg geen verplichting voortkomt, dan zullen de burgemeesters hun sterke aanbeveling misschien aanpassen naar een verplichting. "Daarin zullen we onze verantwoordelijkheid nemen", klinkt het.

Meest gelezen