Videospeler inladen...

Donald Trump neemt afscheid: "We moeten ons verenigen rond onze gedeelde waarden"

In een voor zijn doen opvallend verbindende toespraak heeft de Amerikaanse president Donald Trump afscheid genomen. Rond 18 uur vanavond legt zijn opvolger Joe Biden de eed af als 46e president van de VS. Naar goede gewoonte bewierookte Trump zijn eigen verwezenlijkingen van de voorbije vier jaar als "uitzonderlijk" en "groots", maar hij herhaalde niet dat de verkiezingen "gestolen" zijn. Sterker nog: hij wenste de regering van zijn opvolger succes.

"Ik sta hier voor u met echte trots over wat wij samen hebben bereikt", aldus president Trump in een 20 minuten durende toespraak die vooraf was opgenomen. "We hebben uitgevoerd waarvoor we hier waren gekomen, en  zo veel meer."  

Bekijk hieronder fragmenten uit de speech van president Donald Trump: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Opvallend: Trump ontkent niet langer dat zijn Democratische tegenstrever Joe Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Maar hij zegt evenmin dat hij de verkiezingen heeft verloren. Hij stelt zich wel verzoenend op en zegt te bidden voor het succes van de nieuwe regering. "We maken hen onze beste wensen over en we hopen ook dat ze geluk hebben." 

We maken hen onze beste wensen over en we hopen ook dat ze geluk hebben

President Donald Trump wenst de volgende regering geluk

Daarna bedankt hij een heleboel mensen: in de eerste plaats zijn vrouw Melania en zijn kinderen en schoonkinderen, maar ook vicepresident Mike Pence. Na de bestorming van het Capitool, twee weken geleden, was die laatste nochtans in ongenade gevallen. 

Trump somde ook nog zijn verwezenlijkingen op, die hij "uitzonderlijk" en "groots" noemt. "U als president te mogen dienen, was een onbeschrijflijke eer en een buitengewoon privilege", aldus Trump. 

Politiek geweld is een aanval tegen alles wat we koesteren als Amerikanen

Amerikaanse president Donald Trump

Over de bestorming van het Capitool - volgens velen mede het gevolg van een opzwepende speech vooraf van Trump zelf en van zijn advocaat Rudy Giuliani - geen goed woord. "Alle Amerikanen waren geschokt door de aanslag op onze hoofdstad. Politiek geweld is een aanval tegen alles wat we koesteren als Amerikanen, en dat kan nooit worden getolereerd."

Trump bracht een voor zijn doen ongewone verbindende boodschap: "We moeten ons verenigen rond onze gedeelde waarden." En die Amerikaanse waarden betekenen heel wat voor de man die vier jaar geleden in het Witte Huis kwam met de boodschap dat hij Amerika weer groots zou maken. "Het potentieel van onze natie is grenzeloos, als we Amerika maar op de eerste plaats zetten."

Terugkijkend op zijn turbulente presidentschap zegt Trump dat het niet ging over tegenstellingen tussen bijvoorbeeld links en rechts. "Het ging over het goede van onze natie."

Wij en de hele wereld werden geraakt door het Chinese virus

Amerikaanse president Donald Trump

Dat de coronapandemie roet in het trumpiaanse eten heeft gestrooid, kan de president niet ontkennen, en daar hoort natuurlijk een sneer richting China bij. "Wij en de hele wereld werden geraakt door het Chinese virus." Donald Trump zegt iedereen te betreuren die zijn leven heeft verloren, zonder te spreken over de meer dan 400.000 doden die het coronavirus in de Verenigde Staten heeft gemaakt.

In de beste trumpiaanse traditie bewierookt hij zichzelf en heeft hij het over het "medische mirakel" van twee vaccins die "wij" in amper negen maanden tijd hebben ontwikkeld.

Desondanks heeft zijn regering volgens hem "de grootste economie ooit gebouwd". 

Bekijk hieronder de integrale toespraak:

Vanavond om 18 uur vindt de inauguratie plaats. Maar wat is dat precies? VRT NWS legt het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Volg de eedaflegging LIVE bij VRT NWS

Bij VRT NWS zit u vandaag op de eerste rij om de eedaflegging van Joe Biden te volgen. Op onze website en in de app kan u vanaf de middag alle ontwikkelingen volgen in onze liveblog. Van 17 tot 18.30 uur is er een speciale uitzending op Canvas waar we live naar de eedaflegging gaan. Die uitzending is live te volgen op vrtnws.be en in onze app. Luisteraars kunnen terecht bij "De wereld vandaag" op Radio 1 en in onze nieuwsbulletins.

Meest gelezen