De drie schepenen An Coen, Gabriella De Francesco en Murat Öner die het project leiden.

Drie Antwerpse gemeenten verzamelen verhalen van migranten: "Niet vergeten dat hun tradities onze samenleving hebben verrijkt"

Mechelen, Willebroek en Sint-Katelijne-Waver gaan op zoek naar verhalen van de eerste generatie migranten die naar ons land kwamen. De gemeenten willen deze verhalen bundelen om ze niet verloren te laten gaan. "Die mensen met buitenlandse afkomst brachten heel wat culturele bagage mee,  dat mogen we niet zomaar vergeten", zegt de Mechelse schepen van Diversiteit, Gabriella De Fransesco (Groen). 

In Mechelen, Willebroek en Sint-Katelijne-Waver gaat het bestuur de komende twee jaar op zoek naar verhalen van migranten die in de jaren '60 naar hier kwamen. Hoe dat is verlopen, hoe ze een nieuw leven hebben opgebouwd en welke tradities ze hebben meegebracht: de gemeenten willen deze verhalen niet verloren laten gaan. 

"Die nieuwkomers brachten heel wat culturele bagage met zich mee. Daar zijn we ontzettend nieuwsgierig naar", zegt schepen Gabriella De Fransesco (Groen). "De levenservaring en tradities die zij hebben meegebracht, hebben onze samenleving verrijkt. We staan er niet meer bij stil, maar dankzij hen eten we vandaag spaghetti, olijven, couscous, en niet alleen aardappelen met vlees. Dat mogen we niet zomaar vergeten."

De levenservaring en tradities die de nieuwkomers uit de jaren '60 hebben meegebracht, hebben onze samenleving verrijkt

Gabriella De Fransesco, Mechelse schepen van Diversiteit (Groen)

Om de verhalen te verzamelen, wordt beroep gedaan op verschillende verenigingen en organisaties. De migranten van de eerste generatie mogen zich ook spontaan aanbieden. De gemeenten stellen alvast een projectcoördinator aan die zich twee jaar lang zal verdiepen in alle verhalen en tradities. 

Het is de bedoeling om die verhalen tastbaar te maken en zo aan de inwoners voor te stellen. "We weten nog niet hoe we de verhalen zullen vormgeven. Dat kan met een tentoonstelling, een film, een boek, ... Ik kijk er in ieder geval naar uit om de mensen eerst te ontmoeten en om daarna de resultaten te tonen", besluit De Fransesco. 

Meest gelezen