Duivenpil werkt: "Populatie in Leuven meer dan gehalveerd" 

De "duivenpil" die de stad Leuven ingevoerd heeft, doet haar werk. Op ruim anderhalf jaar tijd is de populatie op enkele plekken met meer dan de helft gedaald. En dat was nodig want er waren gewoon te veel duiven in Leuven, vooral aan het station.

Op anderhalf jaar tijd is de duivenpopulatie gehalveerd dankzij anticonceptie die door de maïs gemengd wordt. De stad is daar in de zomer van 2019 mee begonnen omdat er gewoon te veel duiven zijn. Er staan onder meer voederbakken met anticonceptie aan het museum M en aan het station: "We hebben vier locaties waar de voederbakken anderhalf jaar gestaan hebben, en we stellen vast dat op die locaties er een daling is met 57 procent.  Als uitschieter is er het station, daar is de populatie zelfs met 69 procent gedaald", zegt schepen van Leuven Thomas Van Oppens.  

Diervriendelijke methode

Voor alle duidelijkheid, de stad Leuven wil niet af van de duiven: "De duiven horen bij Leuven. Het was wel nodig om de populatie te verminderen, en ik denk dat een halvering een mooi resultaat is waar ik blij mee ben", gaat Van Oppens verder. "Het resultaat is nu trouwens al te merken in de straten, want de duivenpoep, wat je als overlast kan beschouwen, is dus ook veel minder aanwezig, en het verlicht ook onze stadsdiensten met het opkuisen ervan."

De methode is ook diervriendelijk en wordt ondersteund door dierenrechtenorganisatie GAIA. "Op die manier wordt de duivenpopulatie op een diervriendelijke manier afgebouwd," zegt Van Oppens.  Ondertussen roept de stad nog eens op om duiven in de stad niet te voederen omdat het niet alleen ongezond is voor de duiven, het houdt de populatie ook in stand.

Een voederbak voor duiven.

Meest gelezen