Radio 2

Leerlingen basisscholen in Westouter en Houthulst getest op Britse variant van coronavirus

Om 8.30 uur vanmorgen is een team van de onafhankelijke thuisverplegingsdienst Altrio gestart met de eerste testen op de Britse variant in de vrije basisschool van Westouter in Heuvelland. Daarna was de vrije basisschool van Houthulst aan de beurt. Vandaag en de komende 2 dagen wordt er getest in 12 scholen in Houthulst, Diksmuide, Reninge en Westouter.

Zondag raakte bekend dat er in het woonzorgcentrum in Merkem een grote uitbraak is van de Britse variant van het coronavirus. Bovendien raakten ook inwoners van de instelling voor mensen met een beperking De Vleugels in Klerken besmet. Gisteren werd daarom beslist om alle basisscholen in Houthulst, Diksmuide en Lo-Reninge te testen. Ook Westouter moet getest worden, omdat er mogelijk een link is met de besmetting in de instelling De Vleugels.

Testteam

Vanmorgen kwam er een team van 9 mensen van de thuisverplegingsdienst Altrio alle kinderen van de basisschool in Westouter testen. Het gaat niet om sneltesten, maar om gewone coronatesten, omdat alleen daarmee de Britse variant kan opgespoord worden. Tegen vanavond kennen ze het resultaat. In de vrije basisschool in Westouter zijn 4 kinderen en 2 leerkrachten besmet. Het tweede, derde en zesde leerjaar zitten in quarantaine.

Nathalie Kerremans van de onafhankelijke thuisverplegingsdienst Altrio: "Ik vermoed dat we overal in elke school 150 leerlingen testen vandaag. We richten ons op lagere schoolkinderen. Kleuters of peuters worden alleen getest als er expliciete vraag naar is. We splitsen ons op in 3 kleine teams en nemen stalen met de neuswissers. Die stalen gaan naar het UZ in Gent en daarna worden de resultaten doorgeven aan de CLB's." 

Leraarskamer wordt testcentrum

In de vrije basisschool van Houthulst zijn ze om 11.00 uur beginnen testen. "We testen 200 leerlingen van de lagere school en 35 personeelsleden", legt directeur Jeroen Desender uit. "We zijn gestart met het derde leerjaar. We hebben de leraarskamer ingericht als testlokaal. Alle leerlingen moeten er één voor één naar binnen om een test te ondergaan." 

Veel jonge kinderen hebben wel wat schrik voor de test. "We beseffen dat het heel wat is voor onze leerlingen", gaat directeur Desender verder. "Daarom moet een kind niet alleen naar binnen om getest te worden, er is altijd een juf bij om het kind gerust te stellen." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Juf Els is mee met haar leerlingen en stelt hen gerust. "Ik probeer hen wat af te leiden", zegt juf Els. "Het is normaal dat er wat traantjes vloeien op voorhand, maar eens ze hier binnen zijn, probeer ik hen aan iets leuks te laten denken en dat werkt wonderwel. De leerlingen zijn echt flink, ze doorstaan de testen zeer goed, ik ben aangenaam verrast van hoe vlot het loopt."

Meest gelezen