Het boek "La familia grande" van Camille Kouchner vormt de aanleiding van de Twitterstorm.
AFP or licensors

"Beerput gaat open": tienduizenden Fransen getuigen over incest en kindermisbruik met de hashtag #metooinceste

Tienduizenden Fransen hebben de afgelopen dagen via Twitter getuigenissen gedeeld over hoe ze als kind misbruikt zijn onder de hashtag #metooinceste. De hashtag kwam er als reactie op een boek waarin juriste Camille Kouchner de bekende Franse politicoloog Olivier Duhamel beschuldigt van incest. De Franse regering staat onder grote druk om kindermisbruik in Frankrijk strenger aan te pakken.

"Ik was 5 jaar. 40 jaar traumatisch geheugenverlies", zo tweet de Franse  Geneviève Garrigos met de hashtag #metooinceste. En ze is niet de enige. Tienduizenden Fransen overspoelen Twitter al enkele dagen met pijnlijke verhalen over kindermisbruik en incest.

Zo getuigt Flore Tricotelle over haar grootvader, die ze een "pedofiel roofdier" noemt. "Ik was een van zijn vele slachtoffers. Vandaag is het nog altijd taboe voor vele leden van onze familie. 30 jaar later, strijd ik dagelijks om mezelf (weer) op te bouwen."

Maar ook prominente Fransen laten van zich horen. De Franse politica voor Génération Écologie Loubna Meliane getuigt bijvoorbeeld: "Ik was 9 jaar. Ik zal dat gevoel van schaamte, schuld en kwetsbaarheid nooit vergeten. Hij heet Khalid Meliane, het was mijn vader. Hij heeft me verkracht tot ik 17 was."

Lees verder onder de tweets.

"Een beerput gaat open"

"In Frankrijk gaat een beerput open met #metooinceste", zo beschrijft onze Frankrijk-correspondent Frank Renout de Twitterstorm. De aanleiding is het boek 'La familia grande' van juriste Camille Kouchner, waarin ze beschrijft hoe haar tweelingbroer vanaf zijn 13e misbruikt werd door zijn stiefvader. Die stiefvader is de bekende, Franse politicoloog en voormalig lid van het Europees Parlement Olivier Duhamel (Parti Socialiste). De broer liet weten dat de feiten kloppen, maar wenst anoniem te blijven.

Duhamel heeft sinds de verschijning van het boek op 7 januari zijn werk als onderzoeker stopgezet en verschijnt niet meer in de media, maar heeft verder nog niet gereageerd. Justitie heeft intussen een onderzoek naar de zaak opgestart. De afgelopen dagen bleek dat verschillende mensen rondom Duhamel afwisten van het misbruik.

Afgelopen zaterdag lanceerde een Franse, feministische organisatie de hashtag #metooinceste naar aanleiding van het boek. Sindsdien blijven de getuigenissen van incest Twitter overspoelen. 

"Misdrijf zonder lijk"

Uit een peiling uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos bleek eind vorig jaar nog dat 1 op de 10 Fransen het slachtoffer is geweest van incest tijdens zijn kindertijd. Op Twitter benadrukken mensen nu dat dit in elke klas zo'n 2 à 3 kinderen zijn. "Stilte, blindheid en dan lees je de #metooinceste getuigenissen en krijgt de statistische realiteit plotseling vorm", zo klinkt een van de tweets.

De Franse regering staat onder grote druk om het probleem van incest en kindermisbruik in Frankrijk aan te pakken. Brigitte Macron, de vrouw van de Franse president Emmanuel Macron, "hoopt" dat er betere wetgeving zal komen. De staatssecretaris voor Jeugdzaken Adrien Taquet wil betere bescherming voor slachtoffers en wil daders beter bestraffen. Hij noemt incest "een misdaad zonder lijk".

Recent zijn er in Frankrijk al enkele initiatieven opgestart om kindermisbruik strenger te bestraffen. De Franse politie en justitie onderzoeken nu nog vaak of een kind 'instemde' met seks met een meerderjarige. Nu ligt een nieuw wetsvoorstel op tafel en willen verschillende politici ervoor zorgen dat een kind jonger dan bijvoorbeeld 13 daar bij voorbaat nooit mee kan instemmen. 

Er is ook een debat over verjaring van kindermisbruik aan de gang. Nu verjaren de feiten na 30 jaar, maar critici vinden dat nefast, omdat slachtoffers vaak jarenlang niet over het misbruik durven spreken. Een onafhankelijke parlementaire commissie doet bovendien onderzoek naar incest in Frankrijk. Een paar dagen geleden moest de socialistische voorzitter van die commissie, Elisabeth Guiou, nog opstappen omdat ze bevriend bleek te zijn met de politicoloog Duhamel.

Meest gelezen