Pexels

Gent staat op 14e plaats in top 50 beste jazzsteden ter wereld, "Onze jazzsound is hip", zegt organisator Gent Jazz

De gespecialiseerde website "All About Jazz" heeft de top 50 bekend gemaakt van steden waar jazzmuziek het meeste leeft. Gent staat daarin op een opvallende 14e plaats. "De Gentse en Belgische scene vormen nieuwe en hippe geluiden in de jazzwereld", zegt Betrand Flamang van het jazzfestival Gent Jazz. "Dit is helemaal niet onverwacht." 

De website "All About Jazz" zet Gent op de wereldkaart van de jazzmuziek in de rij van wereldberoemde jazzsteden. Mensen konden stemmen op 300 steden van over de hele wereld. New York, Chicago en New Orleans blijven belangrijkste steden, maar Gent staat 14de en laat onder meer Detroit, Montreal en Kopenhagen achter zich.

Geen verrassing

Het is opvallend en goed nieuws, maar het is niet onverwacht voor Bertrand Flamang, de organisator van Gent Jazz. “De Belgische scene is een van de nieuwe geluiden in de jazz met Gent als een van de kloppende harten.”

Voor Flamang was jazz er altijd al. “Ik ben opgegroeid in Gent waar jazz altijd een rol heeft gespeeld. In de jaren ‘70 had je free jazz festivals in het Gravensteen. Later in de jaren ’80, ’90 had je live muziek in de cafés, ik had mijn eigen café Den Turk in de jaren ’90. En er was het Damberd, Magazijn, Manteca, Opatuur... Gent zat vol bruisende jazzplekken.” 

Gent Jazz festival

“We staan zelfs bij de 16 sterkste jazzfestivals ter wereld,” lacht Bertrand Flamang, organistor van Gent Jazz. Dat festival bestaat sinds 2002, elk jaar in juli. De vorige editie was er één in mineur, door corona. Komende editie is het uitkijken naar Sting. Die zou 2 jaar geleden al optreden, maar zegde op het laatste moment af omdat hij ziek was. Vorig jaar kon hij niet komen door de coronacrisis. Dus 3e keer, goede keer hoopt de organisator.

Flamang gaat ervan uit dat de editie dit keer doorgaat. “We blijven vol vertrouwen dat we een editie zonder afstandsregels kunnen neerzetten. We hopen dat alle vaccinaties en combinaties van sneltesten en coronahonden voor een veilig gevoel en een veilige beleving zorgen.”

kasto80

Meest gelezen