Leonardo Da Vinci's Salvator Mundi in het Louvre in Parijs
AFP or licensors

500 jaar oud schilderij leerling Da Vinci teruggevonden, maar museum wist niet eens dat het gestolen was

De Italiaanse politie heeft een 500 jaar oud, gestolen schilderij teruggevonden in de slaapkamerkast van een man in Napels. Het gaat om een kopie van Salvator Mundi, die wordt toegeschreven aan een van de leerlingen van Leonardo Da Vinci. Het museum had geen idee dat het werk gestolen was, omdat de zaal waar het werk hing al maanden gesloten is door corona.

In Napels heeft de politie een opmerkelijke vondst gedaan. In de slaapkamerkast van een 36-jarige man vonden agenten een 500 jaar oude kopie van Leonardo Da Vinci's meesterwerk Salvator Mundi terug. Het werk dateert uit de vroege 16e eeuw en wordt toegeschreven aan Giacomo Alibrandi, een van de leerlingen van Da Vinci. Het schilderij toont Christus, die met zijn ene hand naar boven wijst, en met zijn andere een glazen bol vasthoudt. 

De 36-jarige man is opgepakt en in verdenking gesteld van heling, ofwel het opzettelijk in het bezit zijn van een gestolen voorwerp. Wie verdacht wordt van heling, wordt dus verdacht van het afnemen of het verhandelen van gestolen goederen.

Het museum was niet op de hoogte van de verdwijning van het werk

De Napolitaanse aanklager Giovanni Melillo

Onopgemerkt verdwenen door corona

De politie verwittigde het Doma Museum in de San Domenico Maggiore-kerk in Napels, waar het werk tentoongesteld werd. Maar het museum had geen idee dat de kopie van Salvator Mundi uit zijn collectie verdwenen was. 

"Er was geen klacht ingediend over de zaak. We hebben de kerk gecontacteerd, maar ze waren niet op de hoogte van de verdwijning van het werk", zo legt de Napolitaanse aanklager Giovanni Melillo uit. Door de coronacrisis was het museum al maanden niet geopend voor bezoekers en de kamer waar het werk hing, zou al die tijd gesloten gebleven zijn.

De diefstal is niet alleen onopgemerkt voorbij gegaan, de politie kon ook geen sporen van diefstal in het museum terugvinden. 

Het originele werk van Leonardo Da Vinci is in 2017 voor een recordbedrag van 450 miljoen dollar van eigenaar gewisseld, maar sommige experten betwijfelen de authenticiteit van het schilderij.

Meest gelezen