Soetkin in haar opvallende rode outfit op het Songfestivalpodium in Belgrado, in 2008
BELGA

Hoe zou het nog zijn met Soetkin "O julissi" Baptist, die na het Songfestival naar Noorwegen trok? "Hier kan ik iets betekenen"

"O julissi na jalini": kent u deze oorwurm nog, waarmee de folkgroep Ishtar in 2008 België vertegenwoordigde op het Songfestival? De zangeres van die groep, Soetkin Baptist, woont al een tijdje in Noorwegen. Annemie Struyf kwam haar op het spoor voor haar programma "Het hoge Noorden" op Eén. Ook langs Noorse wegen kom je dus bekende Vlamingen tegen, zo blijkt. "Iedereen verklaarde me zot, maar het voelde juist aan om te verhuizen. Hier kan ik iets betekenen", vertelt Baptist aan Struyf.

Even terug naar begin 2008: Ishtar wint de nationale preselectie voor het Eurovisiesongfestival - het programma Eurosong op Eén - met een folknummer in een fictieve taal. De titel: "O julissi na jalini". Van deze Belgische kandidaat wordt bijzonder veel verwacht. In 2003 haalt folkgroep Urban Trad met "Sanomi" - de allereerste Songfestivalinzending ooit die in een fictieve taal werd gezongen - bijna de winst binnen. Met amper 2 punten voorsprong moet België Turkije laten voorgaan. 

Alle hoop dus op Ishtar, maar de groep kan in Belgrado geen potten breken. België overleeft de halve finale zelfs niet. Meer nog: ons land eindigt 17e op 19 halve finalisten. Behalve het nummer zelf vallen vooral het "dansje" van de gitarist, en de opvallende "circusjurk" van zangeres Soetkin Baptist op.

Herbekijk: de act van Ishtar op het Eurovisiesongfestival van 2008 (en lees voort onder de video):

Over naar 2017: een kleine 10 jaar na haar deelname aan het Songfestival besluit Soetkin Baptist om een nieuw leven op te bouwen in Noorwegen. Ze woont in Bodø, een stad met 50.000 inwoners, waar ze dirigent is van een meisjeskoor. "Ik voel me eerder een inspirator, dan een pure koordirigent. Ik ben zelf ook zangeres, dat is mijn echte job. Als puber heb ik trouwens zelf in een meisjeskoor gezongen, en ik herinner me hoe leuk ik dat vond, het magische van die samenzang."

Baptist werkt ook als pianiste en muzieklerares. In het Noors, een taal die ze intussen onder de knie heeft. "Dat moest ook: vanaf het moment dat ik de taal heb geleerd, had ik onmiddellijk werk. Dat vind ik eerlijk gezegd maar normaal, ongeacht naar welk land je verhuist: leer de taal", zegt ze daarover. 

Bekijk hier het fragment uit "Het hoge noorden", over Soetkins nieuwe carrière als koordirigente (en lees voort onder de video):

Het Songfestival: dat was een grap, een leerschool waar ik ben ingerold. Ik was amper 22 jaar.

Soetkin Baptist, voormalig zangeres van Ishtar, de Belgische Songfestivalkandidaat in 2008

Niet de muziek maar de liefde heeft Soetkin naar Noorwegen gebracht. En dat 9 jaar na haar veelbesproken Songfestivaldeelname in 2008, waarop ze met gemengde gevoelens terugkijkt. "Ik was op een bepaald punt gekomen in België, nadat ik aan het Songfestival had meegedaan. Ik was toen 22 jaar, dus dat was een leerschool voor mij, een grap eigenlijk, een circus waar ik ben ingerold. Het was heel fijn, maar ik ben blij dat ik eruit ben."

In 2010 stapt Baptist uit Ishtar, om nieuwe muzikale paden te verkennen. "Maar ik vond mijn drive niet, het lukte mij niet. Mijn toenmalige partner wou dichter bij de natuur gaan leven, en hij kende iemand in Noorwegen. Hij wilde weg, en ik ging mee. Iedereen verklaarde me voor gek, maar het voelde juist", zegt ze. "En na drie maanden besefte ik dat ik iets kan betekenen in Noorwegen, en dat is een fijn gevoel. Er is minder concurrentie als geschoolde muzikante, dat is een groot voordeel."

Bekijk hier een tweede fragment uit "Het hoge noorden":

De integrale aflevering van "Het hoge noorden" kan u herbekijken via VRT NU.

Meest gelezen