Radio 2

Kaasmakerij Flandrien uit Wervik breidt voor de vierde keer uit

In Wervik breidt kaasmakerij Flandrien uit. Het bedrijf bestaat nog maar 7 jaar, maar het is al de vierde uitbreiding. Het bedrijf investeerde 3,5 miljoen euro in een extra productielijn en een rijpingszaal.

Sommige sectoren blijven het goed doen, ondanks de coronacrisis. Eén van die bedrijven is de Wervikse kaasmakerij Flandrien. In volle coronacrisis werd 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe rijpingszaal en productielijn, de vierde uitbreiding al sinds 2013 en de grootste tot nu toe. Dankzij de investering wordt het mogelijk om 500 bollen kaas per dag te produceren en 1 miljoen kilo kaas te laten rijpen. 

"We hebben een tweede productielijn geplaatst", zegt zaakvoerder Jan Desmet. "Daardoor kunnen we dubbel zoveel produceren als voorheen. Maar meer produceren, dat betekent ook dat er meer plaats nodig is om de kaas te laten rijpen. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in een nieuwe rijpingszaal.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Wim Opbrouck

Wim Opbrouck wordt de ambassadeur van Flandrien Kaas. "We moeten trots zijn op zo'n goed, lokaal product", zegt hij. Slechts 5 procent van de productie wordt uitgevoerd naar het buitenland. In het bedrijf werken er 25 mensen. "Je merkt dat iedereen, maar dan ook iedereen die hier werkt kennis van zaken heeft. Zelfs de persoon die het etiket op de bol kaas plakt, bekijkt of de kwaliteit goed is. Dat is fantastisch. Dankzij de investering kan er op grotere schaal gewerkt worden. Maar dat betekent niet dat er ingeboet wordt op kwaliteit. De melk blijft afkomstig van landbouwers uit de buurt. Ik hoop dat 2021 het jaar wordt dat mensen lokaal gaan blijven kopen, net zoals ze dat tijdens de lockdownperiode ook wat meer gedaan hebben."

Meest gelezen