AFP or licensors

Ook vanuit de gevangenis haalt oppositieleider Navalny weer uit naar Russische president Poetin

Rusland zal niet ingaan op de oproepen van westerse landen en instanties om oppositieleider Aleksej Navalny vrij te laten. "Dit is een zuiver binnenlandse aangelegenheid, en we zullen niemand toestaan om zich daarin te mengen", reageert het Kremlin, dat ook ingaat op een oproep van Navalny om te protesteren tegen zijn opsluiting. Navalny heeft zijn oproep intussen kracht bijgezet met een video over de financiering van een paleis voor de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Navalny en zijn team is dat paleis gebouwd met smeergeld.

Vijf maanden na zijn bijna dodelijke vergiftiging is Aleksej Navalny, Ruslands belangrijkste oppositieleider, terug in Rusland. Vanuit de Duitse hoofdstad Berlijn, waar hij maandenlang werd behandeld, landde hij zondagavond in Moskou. Om meteen te worden gearresteerd. 

Amper een dag later, gisteren dus, stond Navalny al voor de rechter. Die veroordeelde hem meteen tot een gevangenisstraf, omdat hij de voorwaarden van een eerdere voorwaardelijke gevangenisstraf zou hebben geschonden. 

Tot 15 februari zit hij in voorlopige hechtenis, in afwachting van een proces dat hem voor enkele jaren in de gevangenis zou kunnen doen belanden. Navalny zit vast in de Moskouse gevangenis Matrosskaja Tisjina (Matrozenstilte).

(tekst gaat door onder de foto)

AFP or licensors

Verschillende westerse landen hebben Navalny’s arrestatie veroordeeld en zijn vrijlating geëist. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen willen dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten samenkomen om te spreken over sancties tegen Rusland.

Maar Rusland is niet van plan om op die oproepen in te gaan. "Dit is een zuiver binnenlandse aangelegenheid, en we zullen niemand toestaan om zich daarin te mengen", zei woordvoerder Dmitri Peskov op de dagelijkse persbriefing van het Kremlin. 

Zelfs vanuit gevangenis zet Navalny tegenaanval in

Peskov ging ook in op de oproep van Navalny zelf. In een videoboodschap heeft die de Russen gevraagd om op straat te komen om te protesteren tegen zijn opsluiting. Het Kremlin noemde die oproep "verontrustend", maar zei ook niet te vrezen voor massaal protest. 

Intussen heeft Navalny (of toch zijn medewerkers) vanuit de gevangenis zijn oproep tot protest kracht bijgezet door een documentaire online te zetten over de financiering van een paleis van president Poetin. Uit de video moet blijken dat een paleis vlakbij de badplaats Gelendzjik aan de Zwarte Zee speciaal voor Poetin werd gebouwd met smeergeld. 

De video begint met een oproep om zaterdag deel te nemen aan protestmanifestaties in heel het land. Betogingen zijn in Rusland verboden, een onderdeel van de coronamaatregelen.

Nog een proces

Morgen staat trouwens nog een proces tegen Navalny op het programma. Het gaat om een lopende zaak waarin hij wordt beschuldigd van smaad jegens een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. In die zaak riskeert Navalny een geldboete of een extra gevangenisstraf. 

Omdat hij wegens de coronamaatregelen ook in quarantaine is gezet, kan Navalny niet zelf naar de rechtbank komen. Volgens zijn advocaten is het ook nog onzeker of hij er met een videoverbinding bij kan zijn.

Meest gelezen