Limburgs fruit doet het goed in de supermarkten

Er is in 2020 veel Limburgs fruit over de toonbank gegaan, vooral tijdens de eerste coronalockdown. Op de Belgische Fruitveiling (BFV) is de omzet vorig jaar gestegen van 134 naar 150 miljoen euro.

Vooral de eerste helft van het jaar was heel goed. De omzet van de peren bijvoorbeeld steeg toen met maar liefst 88 procent. Het jaar ervoor waren er nog veel problemen met de peren door de droogte en dat was nu niet het geval. En in de eerste lockdown is er veel hard fruit, zoals appels en peren, verkocht. Directeur Filip Lowette van de BFV: “We hebben gemerkt dat de verkoop in supermarkten toch wel sterk gestegen is tijdens de eerste lockdown. Appels en peren zijn niet zo’n horecagevoelig product en worden vooral door gezinnen gekocht. Het is ook ideaal om je gezondheid op peil te houden.” 

Fruit in de koelkast

Anders dan andere verse producten kan hard fruit een tijdje bewaard worden in de koelkast. “Fruit wordt niet op twee dagen slecht, dus je kan er een voorraad van aanleggen in onzekere tijden”, aldus directeur Lowette. Maar niet alle fruit is altijd voorhanden in de supermarkt, want op dit moment zijn er minder appels op de markt door de vorstschade van afgelopen voorjaar. Dat verklaart waarom sommige supermarkten wat problemen hebben met het aanbod van bijvoorbeeld jonagold.

Meest gelezen