Belga

Limburgse leerkrachten blijken het vaakst ziek: "Planlast en administratief werk zijn te zwaar"

Het aantal ziektedagen die Limburgse leerkrachten elk jaar nemen, blijft hoger liggen dan de rest van Vlaanderen. Vooral oudere leerkrachten zijn vaker ziek en de leerkrachtenpopulatie in Limburg veroudert. Dat blijkt uit cijfers die Karolien Grosemans (N-VA), van de onderwijscomissie in het Vlaams Parlement, opvroeg bij het kabinet. 

Het gemiddeld aantal ziektedagen bij leerkrachten is in heel Vlaanderen sinds 2015 gestegen met 15 procent. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis en wordt bevestigd aan onze redactie. In Limburg neemt een leerkracht gemiddeld 19 ziektedagen per jaar. Dat zijn er twee meer dan het Vlaamse gemiddelde. Oudere leerkrachten nemen doorgaans dan weer de meeste ziektedagen. In de categorie van 56 tot 65 jaar zijn  leerkrachten in Limburg zo'n 38 dagen per jaar ziek. Ook dat is vier dagen meer dan het Vlaamse gemiddelde.

"Dit zijn verontrustende cijfers", vindt Grosemans. "Het grootste probleem zit 'm in die oudere groep, en de leerkrachtenpopulatie in Limburg veroudert iets sterker dan in de rest van Vlaanderen. Het zijn vooral psychosociale aandoeningen en burn outs die als reden voor ziekteverlof worden opgegeven. Daar moet dus een aanpak voor komen. Leerkrachten nemen te veel hooi op de vork."

Planlast en administratieve druk

Volgens Grosemans is het vele administratieve werk en de planlast de grote boosdoener. "Er wordt ook heel wat onzinnige planlast opgelegd aan de leerkrachten. Ik heb zelf in het onderwijs gestaan en ik weet dat het enorm zwaar kan zijn. Daarom heeft minister Ben Weyts (N-VA) de onderwijsinspectie de opdracht gegeven om dit probleem in kaart te brengen. Zij hebben een "planlastcalculator" gelanceerd. Zo kunnen ze de administratieve druk in scholen berekenen. Of dit voldoende zal zijn, zullen we nog moeten zien. We moeten het stap per stap bekijken. Daarna kunnen we een betere aanpak voorstellen."

Meest gelezen