Yorick Jansens

Vlaamse ziekenhuizen moeten vaccinaties opschorten, VS rondt trieste kaap van 400.000 coronadoden

Koepelorganisatie Zorgnet Icuro zegt dat de vaccinaties in de Vlaamse ziekenhuizen moeten worden opgeschort omdat er geen zekerheid is over de levering van de Pfizer-vaccins en in de VS zijn nu 400.000 mensen bezweken aan COVID-19. Volg alle corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 400.000 coronadoden in VS

Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten is dinsdag de 400.000 gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In de VS zijn ook al meer dan 24 miljoen mensen met het coronavirus besmet geraakt.

Daarmee heeft de VS, dat 330 miljoen inwoners telt, in absolute cijfers nog steeds het hoogste aantal doden en besmettingen ter wereld, ruim dubbel zoveel als India dat op de tweede plaats staat.

Zorgnet Icuro slaakt alarmkreet over uitstel vaccinaties in ziekenhuizen

De vaccinaties van personeel van Vlaamse ziekenhuizen worden voorlopig uitgesteld door de overheid. Dat zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro. Vaccinproducent Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken, luidt de verklaring.

"Hallucinant", vindt Cloet. "Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Dit is ontzettend verwarrend en krijg je aan de ziekenhuismedewerkers niet meer uitgelegd."

Bekijk het interview met Margot Cloet in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Ik kan u verzekeren dat dit hard binnenkomt bij de gezondheidswerkers

Infectioloog Steven Callens (UZ Gent)

Ook infectioloog Steven Callens (UZ Gent) heeft vernomen dat de vaccinatiecampagne wordt stopgezet. "We hebben inderdaad het bericht gekregen van de hoofdarts  dat we de vaccinatie die we hebben opgezet terug moeten stopzetten", zegt Callens in "Terzake". "Ik kan u verzekeren dat dit hard binnenkomt bij de gezondheidswerkers." 

Bekijk hieronder een fragment uit het gesprek met Steven Callens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Lees meer in het artikel.

Versoepelingen voor leerlingen van lagere school in Edegem

In de Antwerpse gemeente Edegem komen er versoepelingen voor de leerlingen van de lagere school OLFA Elsdonk die een negatieve coronatest hebben afgelegd. "Testte je kind maandag negatief en die resultaten zijn nu bekend, kunnen de overige gezinsleden vanaf morgen uit quarantaine komen", verduidelijkt burgemeester Koen Metsu (N-VA) in "Het Journaal".

"Het kind zelf wordt op donderdagnamiddag of -avond opnieuw getest. Als de tweede test ook negatief blijkt, komt het kind zelf ook uit quarantaine", aldus Metsu. Kinderen die gisteren niet zijn getest blijven volgens hem in quarantaine tot en met volgende week maandag.

Vanavond nog zullen de ouders nog een brief ontvangen van de schooldirectie en het gemeentebestuur. 

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Metsu in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Besmetting met Britse variant in woonzorgcentrum in Heverlee

In het Woonzorgcentrum Vogelzang, in de Leuvense deelgemeente Heverlee, is een besmetting met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een uitbraak in een afgezonderde afdeling van het woonzorgcentrum. 

11 bewoners en 2 personeelsleden zijn besmet geraakt. Volgens de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) zijn ze meteen in quarantaine geplaatst.

Duitse scholen en winkels dicht tot 14 februari

Duitsland blijft nog zeker tot 14 februari in harde lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zijn bondskanselier Angela Merkel en de deelstaatspremiers overeengekomen. Het aantal besmettingen in Duitsland blijft hoog en er heerst ongerustheid over de Britse coronavariant.

Scholen en niet-essentiële winkels blijven dus dicht, net als cafés, restaurants en cultuurhuizen. Duitsland ging vorige maand al over tot een harde lockdown. Aanvankelijk tot 10 januari, maar de maatregelen werden al verlengd tot 31 januari. Nu komt er dus opnieuw een verlenging.

Nieuw is dat Duitsers voortaan een FFP2-masker moeten dragen op het openbaar vervoer. Die maatregel werd eerder al genomen door de deelstaat Beieren (daar geldt ze op het openbaar vervoer en in winkels), maar wordt nu ingevoerd in heel Duitsland.

Inwoners moeten hun contacten tot het absolute minimum beperken. Huishoudens mogen maximaal één persoon uit een ander huishouden thuis ontvangen. Bedrijven worden aangemoedigd om mensen zo veel mogelijk van thuis uit te laten werken.

Wie in een gebied woont waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mag niet verder dan 15 kilometer van huis gaan. Reizigers die vanuit risicogebieden aankomen in Duitsland, moeten twee keer een coronatest ondergaan. Ook als de eerste test negatief is, geldt toch een quarantaine van vijf dagen.

Wouter Beke (CD&V) pro isolatie van 10 dagen en verbod niet-essentiële reizen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) staat achter het voorstel om de periode van isolatie bij een positieve coronatest te verlengen van 7 naar 10 dagen en steunt een mogelijk verbod op niet-essentiële reizen. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement.

"Ik denk dat er veel goede redenen zijn om dat te overwegen", zegt Beke. "De Britse variant zorgt niet alleen voor een hogere besmettingsgraad, maar ook voor een langere besmettingsduur." Het voorstel voor een verlenging van de isolatieduur wordt morgen besproken op een nieuwe vergadering van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

Als er een voorstel komt om niet-essentiële reizen te verbieden, zal ik dat steunen

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Beke is ook voor een verbod op niet-essentiële reizen. "Ik zou iedereen afraden om met de krokusvakantie op reis te gaan. Als er een voorstel komt om niet-essentiële reizen te verbieden, zal ik dat steunen", zegt hij. "We hebben in de kerstvakantie gezien wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn."

Vertraging levering vaccins: twee Limburgse ziekenhuizen moeten vaccinaties uitstellen

In de Limburgse ziekenhuizen Jessa en Sint-Trudo moet het begin van de vaccinatiecampagne worden uitgesteld. Die zou morgen en overmorgen van start gaan. De ziekenhuizen hebben bericht gekregen van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid dat vaccinproducent Pfizer geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken.

"Om te elfder uur te horen dat er nu door een achterstand in de levering het vaccinatieschema van het ziekenhuispersoneel in gedrang komt, is enorm teleurstellend en frustrerend", reageert dokter Yves Breysem van het Jessa-ziekenhuis. "Het wordt ontzettend moeilijk om onze medewerkers en artsen gemotiveerd te houden om zich verder in te zetten in de strijd tegen COVID-19."

"We voelen ons op zijn minst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten", zegt dokter Raf Lippens, directeur van Sint-Trudo.

Beide ziekenhuizen zijn in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. "Wij hopen zowel voor ons ziekenhuis als de ziekenhuizen die we van hieruit als hubziekenhuis moeten bevoorraden, dat er snel duidelijkheid komt", zegt Lippens nog.

Preventieve testronde in Antwerpse Middelheimziekenhuis

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) organiseert een preventieve testronde onder medewerkers en patiënten in het Middelheim-ziekenhuis, nadat de voorbije dagen enkele interne besmettingen zijn vastgesteld die niet aan elkaar te linken zouden zijn. Voorlopig is er geen sprake van de Britse variant bij de besmettingen.

Maandag was ZNA Middelheim het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat kon starten met vaccinaties van het eigen personeel, meer bepaald met Moderna-vaccins. Die vaccinatiecampagne komt voorlopig niet in het gedrang. 

Recordaantal doden in Verenigd Koninkrijk, kaap 90.000 doden gerond

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 1.610 mensen overleden aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. In totaal zijn nu al meer dan 90.000 Britten overleden aan COVID-19.

De afgelopen 24 uur hebben 33.355 Britten positief getest op het coronavirus. De meer besmettelijke zogenoemde Britse variant is nu de dominante variant in het Verenigd Koninkrijk.  

SP.A-voorzitter Conner Rousseau: “Positief getest op COVID”

SP.A-voorzitter Conner Rousseau is besmet met het coronavirus. Dat laat hij zelf weten in een filmpje op sociale media.  

Rousseau vertelt in die videoboodschap dat hij vanochtend is opgestaan met lichte symptomen en zich vervolgens heeft laten testen door zijn huisarts. Die test blijkt nu positief te zijn. 

"Ik ben positief getest op COVID en ik ga nu 7 dagen in isolatie hier thuis", zegt Rousseau daarover. Hij voegt eraan toe dat hij zich intussen al wat slechter voelt - wat grieperig - dan vanochtend.

De quarantaine van Rousseau heeft ook gevolgen voor zijn functioneren als voorzitter: komend weekend zal hij geen nieuwjaarstoespraak houden, zoals gepland was. 

Skioord Sankt Moritz laat iedereen testen op Zuid-Afrikaanse coronavariant

In het skioord Sankt Moritz, in het zuidoosten van Zwitserland, laten de lokale autoriteiten iedereen testen op de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat hebben de lokale autoriteiten meegedeeld.

Gisteren zijn twee luxehotels in Sankt Moritz in quarantaine geplaatst nadat de erg besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van het virus was vastgesteld bij een tiental mensen. Het zou voornamelijk om personeelsleden van de hotels gaan. 

Vanaf vandaag moet iedereen in het skioord een coronatest ondergaan. Scholen, kinderdagverblijven en skischolen in Sankt Moritz zijn gesloten en in het hele skioord geldt een maskerplicht.

Zwitserland en Liechtenstein samen hebben intussen de kaap van 500.000 coronabesmettingen gerond. De teller staat nu op 502.191. De voorbije 24 uur zijn 75 nieuwe dodelijke slachtoffers geteld. In totaal zijn er in Zwitserland en Liechtenstein al 8.166 coronadoden geteld.

Edegemse moeder die op skireis ging “is een stuk gebroken”

De bron van de besmettingen met de Britse variant van het coronavirus in Edegem en Kontich is waarschijnlijk een moeder die op skireis is geweest en haar tweede test niet heeft afgewacht. Zij wordt nu door velen met de vinger gewezen, maar een zondebok zoeken, is iets wat burgemeester Koen Metsu (N-VA) van Edegem nu niet wil doen, zegt hij op Radio 1. 

De burgemeester heeft gisteren geprobeerd haar te contacteren, maar toen hij haar probeerde te bellen, kreeg hij de vrouw niet aan de lijn omdat ze te erg van de kaart is. “Het schuldbesef is er zeer zeker”, zegt Metsu in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Dat praat niets goed, want als iedereen zich aan de regels had gehouden, hadden we niet in deze situatie gezeten.”

Metsu wil er verder niet op ingaan, “omdat ik vind dat die persoon al is gestraft”. “Zij is ook een stuk gebroken nu, heb ik vernomen.” De burgemeester heeft haar eventueel hulp aangeboden en richt de blik vooruit. “Wij moeten vooruit kijken, proberen deze situatie op te lossen en dat zijn we aan het doen”, besluit de burgemeester.

Beluister het gesprek met Koen Metsu in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Nederlandse coronacijfers dalen voort, maar Britse variant baart zorgen

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is voor de vierde week op rij gedaald. De afgelopen zeven dagen telde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.776 positieve coronatests, of zo’n 21 procent minder dan de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen is in Nederland gedaald.

Maar volgens het RIVM wordt dit “gematigd positieve beeld” overschaduwd door “de opmars” van de Britse variant. In Nederland is die meer besmettelijke variant waarschijnlijk al verantwoordelijk voor 1 op de 10 besmettingen. Tegen midden februari zal waarschijnlijk de helft van de coronabesmettingen met de Britse variant zijn. Dat zal tot meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen leiden, verwacht het RIVM.  

Het is vooral het reproductiegetal dat zorgen baart. Voor het ‘gewone’ coronavirus ligt dat nog net onder 1, maar voor de Britse variant is het 1,3. Dat wil dus zeggen dat elke Nederlander besmet met de Britse variant het virus doorgeeft aan gemiddeld 1,3 andere mensen. “In feite zijn er twee aparte epidemieën aan de gang”, zegt het RIVM.

EU-Commissie: "80 procent 80-plussers en zorgpersoneel vaccineren tegen maart"

De Europese Commissie roept de lidstaten op om een versnelling hoger te schakelen in de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Tegen maart zou zeker 80 procent van de 80-plussers en het zorgpersoneel een inenting moeten hebben gekregen, zegt de Commissie. Tegen de zomer zouden de lidstaten dan zeker 70 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd moeten hebben.

Algemeen wordt aangenomen dat 70 procent de drempel is om groepsimmuniteit te bereiken.

In België komen de 65-plussers die niet in een woonzorgcentrum verblijven in principe pas vanaf maart aan de beurt voor een vaccin. Het zorgpersoneel zit verspreid over verschillende groepen, maar zou in principe tegen februari een inenting moeten hebben gekregen. De gezonde volwassen bevolking zou vanaf juni aan bod kunnen komen. De drempel van 70 procent zou tegen september worden bereikt.

Ook school in Sint-Truiden gesloten wegens vermoedelijke besmettingen met Britse variant

In Sint-Truiden wordt kleuter- en basisschool Schuttershof tien dagen gesloten omdat een aantal leerlingen en leerkrachten positief getest hebben op het coronavirus. Het zou gaan om een besmetting met de Britse coronavariant, laat burgemeester Veerle Heeren (CD&V) weten.

Alle leerlingen en personeelsleden van de kleuter- en basisschool moeten onmiddellijk tien dagen in quarantaine gaan. De leerlingen van de lagere school en de personeelsleden zullen morgen al getest worden. Het gaat om 280 leerlingen en 25 personeelsleden. Alle ouders worden op dit moment op de hoogte gebracht. 

“Het is belangrijk dat we samen snel de juiste actie ondernemen”, zegt burgemeester Heeren. “Daarom wordt de kleuter- en basisschool Schuttershof gesloten en zullen alle leerlingen ouder dan zes jaar en alle personeelsleden getest worden. We volgen de zaak van nabij op én nemen geen enkel risico”, besluit de burgemeester.

Geen duidelijk verband tussen overlijdens en vaccinaties in Noorwegen

Er is geen duidelijk verband gevonden tussen het overlijden van 33 Noorse bejaarden en het coronavaccin van Pfizer/BioNTech dat ze kort daarvoor kregen. Dat laat het Noorse Geneesmiddelenagentschap weten. 

In al de gevallen gaat het om 75-plussers die al ernstige gezondheidsklachten hadden. "Geen reden tot ongerustheid. Een besmetting met het coronavirus is veel gevaarlijker dan het vaccin", klinkt het.

Lees meer in dit artikel:

Twee nieuwe besmettingen met Britse virusvariant gevonden in Edegem

In Edegem zijn nog twee extra besmettingen gevonden met de besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Dat zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA). 

De besmettingen zijn gisteren ontdekt door alle leerlingen - ruim 500 - van basisschool OLFA Elsdonk in Edegem te testen. Het gaat om leerlingen van de lagere school, uit verschillende leerjaren. 

Er is ook nog een besmetting met een andere variant vastgesteld bij een kleuter.  “Als we niet iedereen getest hadden, waren zij door de mazen van het net geglipt en hadden we het niet geweten", zegt burgemeester Metsu in een eerste reactie aan VRT NWS. De ouders van de leerlingen in kwestie zijn intussen op de hoogte gebracht van de besmettingen.

Het is niets om over te panikeren.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA)

“Het is niets om over te panikeren", zei burgemeester Metsu vanmiddag nog in "Het Journaal". "Het is effectief beheersbaar." De burgemeester stelt dat de harde aanpak van zondagavond, waarbij de school voor een week werd gesloten en de leerlingen en personeel én hun gezinsleden in quarantaine moesten, de juiste was. "Dat was om erger te voorkomen", zegt de burgemeester die zelf in quarantaine zit omdat zijn kinderen ook op de getroffen school zitten. 

Ook in Kontich werd zondagavond beslist om een school te sluiten na een besmetting met de Britse variant. Daar worden vandaag de leerlingen getest, maar het is nog wachten op de resultaten van die testronde.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen