H. Mariaparochie

Parochie Buggenhout-Lebbeke zoekt extra volgers om mis te kunnen streamen via YouTube

De parochie van Buggenhout-Lebbeke wil de mis streamen op YouTube, maar moet daar 1.000 volgers voor hebben. Tot nu toe waren er al livevideo's via Facebook maar de kwaliteit was niet altijd goed. Om YouTube te kunnen gebruiken, heeft de parochie nu nog 200 extra abonnees nodig. "Ik hoop dat we er raken", zegt deken Leenknecht.

Sinds de lockdown wordt er minder volk toegelaten tijdens erediensten. Veel parochies schakelden daarom de moderne middelen in om hun publiek te bereiken. “Ook in de toekomst is op virtuele wijze aanwezig zijn belangrijk omdat er niet veel priesters meer zijn,” vindt deken Geert Leenknecht van de Mariaparochie Buggenhout-Lebbeke. 

Om de parochianen te bereiken werd de eucharistieviering daar gestreamd op Facebook. Maar de deken vindt de kwaliteit niet optimaal. Hij wil overstappen op YouTube maar daar heeft hij volgers voor nodig. De videodienst YouTube laat immers enkel livevideo's toe aan gebruikers die meer dan 1.000 abonnees hebben. 

“Het beeldformaat was beperkt tot verticale beelden op Facebook op een gsm,” legt de deken uit. Vandaar de overstap naar YouTube. “Daar kan je ook horizontale beelden tonen. Ik heb me daar wat in verdiept tijdens de lockdown,” lacht hij. “Er was  ook een team dat de live-stream kwam doen, maar dat was financieel niet langer meer haalbaar,” dat is nog een reden om over te schakelen. 

(bekijk hieronder een video van de parochie of lees eronder verder)

Betrokkenheid

Natuurlijk heeft hij liever eucharistievieringen in het echt, maar hij hoopt dat de verspreiding van de mis op virtuele wijze ook in de toekomst kan blijven bestaan. "De betrokkenheid van de mensen bij een echte viering is natuurlijk prioritair, het live meemaken en mensen zien is belangrijker. Maar op deze manier kan de parochie de mensen bereiken die niet naar de kerk kunnen komen." Wie de parochie wil helpen, kan zich via deze link abonneren.

kasto80

Meest gelezen