AFP or licensors

Milaan verbiedt roken in onder meer parken en aan bus-of tramhaltes: "Zien roken, doet roken"

Het stadsbestuur van Milaan voert strenge regels in voor rokers. Voortaan mag er niet meer gerookt worden in parken, bij speeltuinen, aan bus- of tramhaltes en op begraafplaatsen. Tegen 2025 wil Milaan roken zelfs overal verbieden in een straal van tien meter rond andere mensen.

De schepen van Leefmilieu in Milaan zegt dat het tijdens de coronacrisis extra duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om gezonde longen te hebben.  Volgens het stadsbestuur zou deze maatregel ook moeten bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, aangezien sigarettenrook ook fijn stof bevat.

"De hoeveelheid fijn stof die sigaretten uitstoten is niet zo heel erg groot", zegt milieu-epidemioloog Tim Nawrot (Universiteit Hasselt) in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hoewel de milieuwinsten beperkt zijn, begrijpt Nawrot wel waarom de regel wordt ingevoerd. "Rook kan wel degelijk tot tien meter ver stoffen verspreiden die schadelijk zijn." Vooral aan bus- of tramhaltes waar veel mensen dicht op elkaar staan is het volgens Nawrot niet onlogisch om een rookverbod in te voeren.

Nog belangrijker dan schadelijk stoffen verspreiden is ook de beeldvorming. "Zien roken, doet roken. Dat is al vaak aangetoond", aldus Nawrot. "Heel wat rokers beseffen dat ook, en zullen spontaan niet roken als ze met hun kinderen in de speeltuin zijn of aan de schoolpoort."

Het rookverbod in restaurants heeft een mentalisteitsverandering veroorzaakt.

Tim Nawrot (Universiteit Hasselt)

"Sinds er niet meer gerookt mag worden in cafés en op restaurant hebben we een mentaliteitsverandering gezien bij rokers", zegt Nawrot. "Veel rokers zullen ook thuis buiten of onder de dampkap gaan roken. Door strenge regels op te leggen in het openbaar creëer je een bewustwording."

Een algemeen rookverbod op openbare plaatsen als je niet minstens tien meter afstand kan houden van anderen, vindt Nawrot relatief verregaand. "We zien dat er al een grote mentaliteitsverandering heeft plaatsgevonden bij rokers. Ik zou in de eerste plaats inzetten op het verbieden van roken aan schoolpoorten, sportvelden en bushaltes."

Herbeluister hier Tim Nawrot in "De wereld vandaag"

Meest gelezen