Marc Mortier

Modelbouwer bouwt de mooiste huizen van Aalst na in mini-versie

De modelbouwvereniging van Aalst heeft een stukje stad nagebouwd in miniversie. De mooiste huizen kregen een kleine versie in MDF die er verbluffend echt uit ziet. Alles is handwerk op basis van foto’s en op schaal getekend. “Ik ging 2 jaar geleden met pensioen en dan kwamen de lockdowns, ik had wat tijd,” zegt bouwer Marc Mortier.

Modelbouwer Marc Mortier bouwt al miniaturen van toen hij kind was. “Al van toen ik 12 was maakte ik dingen in plastic, daarna kwam de scheepsbouw, daarna stoommachines. Uiteindelijk kwam ik bij de modelbouwvereniging OVMW terecht en daar werd een heel spoor gelegd.” Marc spreekt enthousiast over zijn hobby. Zijn eerste grote pronkstuk was het station van Sint-Joost in Brussel. “Daar heb ik 2,5 jaar aan gebouwd.” Het is volledig tot in het kleinste detail nagebouwd. Daarna vond hij inspiratie in zijn eigen stad en begon hij aan enkele mooie huisgevels. (lees voort onder de foto)

Marc Mortier

Om zo’n detailwerk te doen moet je geduld hebben en tijd. Marc Mortier was brandweerman, maar ging twee jaar geleden met pensioen. Met de lockdowns kreeg hij nog wat extra vrije tijd en begon hij aan zijn nieuwe project. Het moeilijkste is een perfect raamwerk maken, legt hij uit. “Alles begint met een foto, maar foto’s zijn niet echt haaks.” Om de juiste verhoudingen te vinden gaat Marc de stad in om de gebouwen op te meten. De materialen waar hij de huisgevels mee maakt zijn MDF om te beginnen. “Daar wordt een laagje polyfillaat opgestreken om de stenen in te graveren. Ik doe alles met de hand.” 

(lees voort onder de foto)

Marc Mortier

Voorlopig houdt hij het bij bekende huisgevels uit Aalst, maar hij sluit niet uit dat hij ooit het Belfort, of de bibliotheek Utopia of de Sint-Martinuskerk nabouwt. Ooit misschien, nu niet want dat zijn te grote projecten. “En het moet ook passen in het traject van de trein en het belfort dat past niet zo meteen naast de spoorlijn."

De modelbouwvereniging houdt geregeld open deuren zodat iedereen kan komen kijken. Nu kan dat niet, maar eens corona voorbij hebben de Aalstenaars weer iets om naar uit te kijken. 

kasto80

Meest gelezen