foto: Pixabay

Afstandsonderwijs in lagere school tijdens (verlengde) krokusvakantie? “Dan hebben we niet elke leerling mee”

Het is nog niet duidelijk of de krokusvakantie met een week verlengd zal worden. Maar als dat zo is, zou er tijdens een week afstandsonderwijs worden gegeven. Directeur Erwin Henkens van basisschool 3K in Kinrooi is bang dat een aantal leerlingen dan opnieuw een achterstand zal oplopen.

“Het zou een goede zaak zijn,  mocht er op tijd gecommuniceerd worden over een eventuele verlenging van de krokusvakantie zodat we niet hals over kop nog zaken moeten regelen”, vertelt directeur Erwin Henkens aan de telefoon bij Radio 2 Limburg. En het is mogelijk dat er in één week afstandsonderwijs wordt gegeven.  “Maar afstandsonderwijs is niet voor elk kind ideaal omdat je dan af en toe leerlingen niet meehebt. En dat is wel het geval als ze naar school komen”, zegt de directeur. 

“Een hele dag afstandsonderwijs voor kinderen uit het lager onderwijs is bovendien erg zwaar. En als je het zou beperken tot een uur in de voormiddag en een uur in de namiddag, dan verlies je 4 uur les per dag.  En bovendien moeten alle kinderen dan ook een laptop hebben en dat is niet in elk gezin het geval", gaat Henkens verder. 

Mondmaskers op school

Een andere piste die gevolgd wordt, is kinderen van het vijfde en zesde leerjaar mondmaskers laten dragen. In basisschool 3K in Kinrooi zijn er nu al enkele kinderen die het vrijwillig doen. "Dat kan. Kinderen hier willen het zelf, ja er zijn er een paar”, vertelt Henkens. “De kinderen die bij ons al besmet waren, waren jongeren van het tweede en derde leerjaar die positief testten omdat de ouders besmet waren. Of ze waren positief omdat ze in de kerstvakantie met vriendjes zijn gaan spelen en daar corona opliepen. Dus enkel de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker laten dragen is misschien niet voldoende. Waarom dan niet de hele school?”, vraagt hij zich af.  "Belangrijk is ook dat de kinderen de maskers juist gebruiken, want stel dat een kind jeuk aan de neus krijgt en onder dat mondmasker gaat krabben, dan is dat effect van een masker ook weg”, besluit Henkens. 

Meest gelezen