Videospeler inladen...

Onrust en verwarring over opschorting vaccinaties: "Ik hoor heel veel ontgoocheling en teleurstelling"

Voor de volgende dagen of weken komt er wellicht een vaccinatiestop omdat er onzekerheid bestaat over de levering van de Pfizer-vaccins. Dat heeft topvrouw Margot Cloet bevestigd in "De afspraak", op Canvas. Ze heeft die boodschap te horen gekregen tijdens een vergadering met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Een kleine twee uur later heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een persmededeling uitgestuurd waarin het nieuws wordt bevestigd.

De onduidelijkheid over de levering van de Pfizer-vaccins blijft aanhouden. Vorige vrijdag liet Pfizer weten dat het maar 60.000 in plaats van 100.000 vaccins zou kunnen leveren, zaterdag klonk het dat er dan toch 86.500 dosissen zouden worden geleverd. Vandaag blijkt er dan toch weer onduidelijkheid te bestaan over het aantal geleverde vaccins.

Uit de mondelinge toelichting hebben wij begrepen dat er onduidelijkheid is over de volgende twee weken

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

"We hebben  deze namiddag een vergadering gehad met het Agentschap Zorg en Gezondheid waar eigenlijk werd meegedeeld - en ik wacht nog steeds op een schriftelijke bevestiging - dat er wellicht een vaccinatiestop wordt afgekondigd voor de volgende dagen", legt Margot Cloet uit in "De afspraak". De oorzaak? "Omdat men niet zeker is over wat Pfizer allemaal kan leveren.".

Naar eigen zeggen komt Cloet zelf met het nieuws naar buiten omdat er geen mededeling van Zorg en Gezondheid komt. "Uit de mondelinge toelichting hebben wij begrepen dat er onduidelijkheid is over de volgende twee weken en dat men daarom aan de vaccinatiecentra en de hubziekenhuizen vraagt om even te wachten met de uitrol van de strategie voor zowel de woonzorgcentra als voor de ziekenhuizen", aldus de topvrouw van Zorgnet-Icuro. 

Ik kan u verzekeren dat dit hard binnenkomt bij de gezondheidswerkers

Infectioloog Steven Callens (UZ Gent)

Onduidelijkheid troef, dus. In elk geval is het duidelijk dat de vaccinatiestrategie, die vorige week nog met veel bombarie werd aangekondigd, zal moeten worden bijgestuurd. "Ik hoor heel veel ontgoocheling. Ik hoor heel veel teleurstelling", aldus Cloet. Ze pleit voor een realistische planning van de vaccinaties, op basis van wat er effectief in voorraad is, en niet op basis van wat er beloofd is aan leveringen. "Laat ons alstublieft geen aankondigingspolitiek doen."

Ook infectioloog Steven Callens van het Universitair Ziekenhuis in Gent heeft bericht gekregen van de opschorting van de vaccinaties. "Ik kan u verzekeren dat dit hard binnenkomt bij de gezondheidswerkers", zegt hij in "Terzake".

"Alle regio's moeten hun vaccinatieplanning herbekijken", zegt Sabine Stordeur, de Franstalige woordvoerder van de taskforce vaccinatie bij de Franstalige omroep RTBF. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid moet daarom de voorziene planning opnieuw en helemaal herbekijken", bevestigt het Vlaams Agentschap vanavond. "Morgen is nieuw overleg gepland met de ziekenhuishubs om op basis van de informatie die dan beschikbaar is over de leveringen van Pfizer, te evalueren hoeveel vaccins wanneer toegediend kunnen worden in de ziekenhuizen." 

"De geplande vaccinaties voor de bewoners van de woonzorgcentra moeten maximaal gegarandeerd worden. Zij blijven prioriteit", laat de taskforce vaccinatie weten.

Bekijk hieronder een fragment het het gesprek met Steven Callens in "Terzake" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"Dit is een vreselijke boodschap die we aan de ziekenhuizen moeten geven", erkent Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid vanavond in "Het Journaal".

Bekijk hieronder het gesprek met Joris Moonens in "Het Journaal" en lees voort onder het videofragment: 

Videospeler inladen...

Eerder vanavond lieten de Limburgse ziekenhuizen Jessa en Sint-Trudo al weten dat ze het begin van de vaccinatiecampagne zouden moeten uitstellen. Die zou daar morgen en overmorgen van start gaan. Ook hier dezelfde oorzaak: onzekerheid over de levering van de Pfizer-vaccins.

Het wordt ontzettend moeilijk om onze medewerkers en artsen gemotiveerd te houden om zich verder in te zetten in de strijd tegen COVID-19

Dokter Yves Breysem (Jessa-ziekenhuis)

"Om te elfder uur te horen dat er nu door een achterstand in de levering het vaccinatieschema van het ziekenhuispersoneel in gedrang komt, is enorm teleurstellend en frustrerend", reageert dokter Yves Breysem van het Jessa-ziekenhuis. "Het wordt ontzettend moeilijk om onze medewerkers en artsen gemotiveerd te houden om zich verder in te zetten in de strijd tegen COVID-19."

"We voelen ons op zijn minst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten", zegt dokter Raf Lippens, directeur van Sint-Trudo.

Bekijk hieronder het gesprek met Margot Cloet in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen