Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Republikeins senator Mitch McConnell: "Aanval op Capitool was geprovoceerd door Trump en andere machtige mensen"

Mitch McConnell, de fractievoorzitter van de Republikeinen in de Senaat, is in ongewoon krachtige bewoordingen uitgevallen naar president Donald Trump. McConnell zei bovendien dat hij overweegt om eventueel voor de afzetting van Trump te stemmen, ook al is dat dan nadat die niet langer president is. McConnell lijkt zo te willen breken met het tijdperk-Trump in zijn Republikeinse partij.

"De bende werd opgezweept met leugens. Ze werden geprovoceerd door de president en door andere machtige mensen. Ze probeerden met angst en geweld een procedure te stoppen van de wetgevende arm van de federale overheid omdat ze die niet leuk vonden". 

Deze niet mis te verstane zinnen kwamen niet van de Democratische tegenstanders van president Trump, maar van zijn eigen partijgenoot Mitch McConnell, fractievoorzitter van de Republikeinen in de Senaat en tot morgen de facto de meest invloedrijke leider van die instelling. 

McConnell zei nog dat hij nadenkt of hij al dan niet voor de afzetting van Trump als president zou stemmen, ook al zal die stemming plaatsvinden als die niet langer staatshoofd is. Dat is meer dan theoretisch, want als die afzetting wordt goedgekeurd door de Senaat, dan zou Trump in de toekomst mogelijk geen kandidaat meer kunnen zijn voor een nieuwe gooi  naar het presidentschap. Mogelijk, want de grondwetsdeskundigen zijn het daar niet over eens. Los daarvan zou Trump ook gerechtelijk vervolgd kunnen worden in die zaak en dan zou de uitspraak van McConnell door de aanklagers gebruikt kunnen worden.

Het tijdperk na Trump lijkt begonnen

Vier jaar lang heeft McConnell vanuit zijn machtsbasis in de Senaat Trump gesteund, zeker op cruciale ogenblikken zoals de benoeming van drie rechters in het Hooggerechtshof en bij de belastingverlaging. 

Meteen na de verkiezingen hield McConnell afwachtend de tanden op elkaar. Pas nadat het kiescollege de Democraat Joe Biden had uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, liet McConnell weten dat hij dat resultaat zou erkennen. Dat doet hij ook vandaag: hij denkt dat het morgen een normale machtsoverdracht in Washington zal zijn. (Lees verder onder de foto).

Onbekenden hebben onlangs de deur van het huis van McConnell in Kentucky beklad met slogans.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Wellicht is McConnell -net zoals vicepresident Mike Pence- fors geschrokken van de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw op 6 januari en van het bekladden van zijn woning in Kentucky daarvoor. Toch spelen er wellicht ook politieke motieven mee: volgens waarnemers zouden McConnell en andere Republikeinen de partij "willen zuiveren" van trumpisme en terug aansluiting willen bij meer gematigde conservatieve kiezers.

Bovendien hebben de Republikeinen nu hun meerderheid in de Senaat verloren. Er is daar een 50-50 patstelling, maar die kan doorbroken worden door de stem van de vicepresident en morgen is dat de Democrate Kamala Harris en niet langer Mike Pence. McConnell is dan wel veel van zijn macht kwijt, hij had toch een boodschap voor de Democraten: "Een verdeeld Congres vormt geen mandaat voor revolutionaire veranderingen". McConnell moet en wil dus samenwerken met de Democraten, maar niet tegen elke prijs.

Meest gelezen