Portugal
AFP or licensors

Portugal na breken dagrecord coronadoden: "Zwaarste fase van de pandemie"

In Portugal is gisteren het trieste dagrecord coronadoden gebroken. De premier zegt dat zijn land nu door "de zwaarste fase van de pandemie" gaat. Correspondent José da Silva Marcos bevestigt in "De ochtend" op Radio 1 dat het land slechte coronacijfers laat optekenen. "De komende twee weken volgt zeker de slechtste fase. Ook als je kijkt naar de ziekenhuizen, die kunnen het nauwelijks aan."

In Portugal is gisteren een triest dagrecord gebroken met 167 coronadoden. Het land kende het meeste coronadoden op één dag sinds het begin van de epidemie. 

"Er zijn gemiddeld per dag zo'n 10.000 coronapatiënten, dat is torenhoog", aldus correspondent José da Silva. "De sterfte is boven de honderd uitgekomen. Gisteren was er een record met 167 coronadoden en volgens virologen zal het de komende twee weken nog erger worden. Er zullen rond de de 12.000 tot 14.000 besmettingen per dag zijn en het dagelijkse aantal coronadoden blijft ook heel hoog tussen de 150 en 200."

Volgens de virologen komt de zwaarste fase van de coronapandemie eraan. "De komende twee weken volgt zeker de slechtste fase", beaamt José da Silva. "Ook als je kijkt naar de ziekenhuizen, die kunnen het nauwelijks meer aan. Er zijn al mensen overleden in ambulances omdat er geen ziekenhuisbedden meer vrij zijn gekomen." 

José da Silva vertelt dat de intensivecareafdelingen bijna vol zitten. "Het wordt binnenkort heel erg moeilijk voor mensen als ze ziek worden in Portugal, niet enkel met corona maar ook voor de mensen met andere ziektes."

"Hogere cijfers door verschillende coronavarianten"

De verschillende varianten van het coronavirus die momenteel circuleren verergeren de situatie. "Een van de redenen waarom er nu zo veel coronapatiënten zijn, komt door die varianten. Het ligt niet alleen aan de Britse variant, maar ook aan de Braziliaanse", duidt José da Silva. 

"Portugal heeft veel Brazilianen. Die komen aan uit Brazilië of wonen hier. Ze gebruiken Portugal als hub om ergens anders naar Europa te gaan. Mensen raken onder meer op die manier besmet. Ook rond Kerstmis en de periode rond oud en nieuw zijn er niet genoeg maatregelen genomen", aldus José da Silva. 

"Vaccineren gaat te traag"

In heel Europa probeert men zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Ook Portugal is met vaccineren gestart. "Maar het gaat veel te traag. Het is organisatorisch niet goed geregeld in Portugal. Het is ook zo dat het land, net zoals andere Europese landen, te weinig vaccins heeft gekregen. En het ziet er niet naar uit dat het in de komende dagen, weken, maanden beter zal worden", gaat José da Silva verder.

"Portugal heeft ook een vrij oude bevolking, (...), dus die moet als eerste worden gevaccineerd, nadat eerst het ziekenhuispersoneel is ingeënt. Maar dat zal lange tijd vergen voor al deze mensen hun prikje zullen hebben gehad."

"Strengere maatregelen als antwoord"

De Portugese regering heeft de coronamaatregelen verstrengd in een poging een antwoord te bieden op deze hoge cijfers. "De maatregelen zijn verscherpt. Afgelopen vrijdag was er een lockdown ingesteld, de regering zag zich genoodzaakt om, al na een paar dagen, met een nog strengere lockdown te komen", vertelt José da Silva.

"Je moet eigenlijk binnenblijven, dat is wat de regering zegt. Je mag niet naar buiten, dat is ten strengste verboden. Als je dat doet, dan krijg je een boete." Volgens José da Silva wordt er erg streng op gecontroleerd.

"Je mag alleen naar buiten voor bepaalde zaken. Zo moet je een verklaring van je werkgever hebben om naar je werk te gaan, je mag naar de supermarkt en een korte wandeling bij je huis maken. Voor de rest moet je gewoon binnenblijven. De regering hoopt dat iedereen zich daaraan zal houden", aldus José da Silva.

Portugal was tot oktober vorig jaar vrij goed door de coronacrisis gekomen. Het aantal besmettingen steeg die maand tot iets meer dan 2.000. In oktober werd de "ramptoestand" uitgeroepen om de bewegingsvrijheid van mensen in het land drastisch te kunnen inperken. Ondertussen zijn de cijfers alarmerend hoog en heeft het land opnieuw strengere coronamaatregelen moeten afkondigen. 

Portugal
AFP or licensors

Meest gelezen