Videospeler inladen...

Wie terugkeert uit een rode zone en zich niet laat testen, krijgt 250 euro boete 

Wie terugkeert van een reis in een buitenlandse rode zone en zich niet laat testen, krijgt een boete van 250 euro in de bus. Dat hebben het college van procureurs-generaal en justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) samen beslist. Wie de quarantainemaatregelen na terugkeer niet respecteert, loopt ook risico op een boete.

Wie langer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland was en terugkomt, moet in quarantaine en zich twee keer laten testen, op dag 1 en dag 7. Maar volgens Sciensano doet zo'n 40 procent van de mensen dat niet. Dat gat wil justitieminister Van Quickenborne nu dichten. Wie een verplichte coronatest na een reis in het buitenland niet laat uitvoeren of weigert, krijgt een boete van 250 euro. 

Het is zoals bij verkeersboetes: als je te snel rijdt, krijg je een boete

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Als alles goed gaat zullen de boetes automatisch worden uitgeschreven, met behulp van het PLF-document (Passagier Lokalisatie Formulier) dat mensen moeten invullen als ze terugkomen uit het buitenland. "Je ziet in de databank of iemand zich moest laten testen, en dat ook heeft gedaan of niet. We krijgen automatisch lijsten, en op basis daarvan zullen we boetes uitschrijven", aldus Van Quickenborne. "Een beetje zoals bij verkeersboetes: als je te snel rijdt, krijg je een boete."

De lokale besturen zullen niet worden ingeschakeld. Sciensano kan in principe automatisch de namen overmaken van mensen die zich moesten laten testen en dat niet deden. Herhaaldelijke overtreders riskeren een proces. "Die zullen gedagvaard worden voor de rechtbank", benadrukt Van Quickenborne.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wat met de quarantaine?

Ook wie de quarantaine negeert, kan een boete van 250 euro krijgen. Voor die controles zullen wel de lokale besturen verder worden ingeschakeld. Zij hebben lijsten van inwoners die uit het buitenland terugkwamen en in quarantaine zouden moeten zitten. De controle op die quarantaine is wel niet zo makkelijk, weet ook de justitieminister. "Het is niet omdat iemand niet thuis is, dat diegene zich niet aan de quarantaine houdt. Je kan bijvoorbeeld naar de winkel zijn om eten te kopen", aldus Van Quickenborne. Vanmiddag zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) nog dat wie zich niet aan de quarantaine houdt een boete kan krijgen tot 500 euro. Van Quickenborne maakt de boetes nu uniform en brengt ze in heel het land op 250 euro. 

Herhaaldelijke overtreders zullen gedagvaard worden voor de rechtbank

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"Ook als je niet "op heterdaad" betrapt wordt, maar als uit onderzoek achteraf bijvoorbeeld blijkt dat de quarantaine niet gevolgd werd, dan kan er een sanctie volgen", zei Somers vanmiddag nog in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het is aan een rechter om te oordelen of de bewijslast sluitend en overtuigend genoeg is. In het geval van het naleven van quarantaine kan ik me inbeelden dat de politie een proces-verbaal opmaakt, waar dan een rechter moet over beslissen."

Beluister hier het volledige gesprek met Bart Somers in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Het is aan de lokale besturen om te controleren of mensen de regels naleven, maar dat is niet eenvoudig, zegt ook Somers. "Mensen houden zich soms wel en soms niet aan de regels, je kan moeilijk voor elke deur een agent zetten. Garanderen dat niemand nooit de regels overtreedt, dat is onhaalbaar."

Meest gelezen