Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Thaise vrouw krijgt 43 jaar celstraf wegens "beledigen van de monarchie"

In Thailand is een vrouw veroordeeld omdat ze enkele commentaren op het koningshuis gepubliceerd had op Facebook en YouTube. Eerst kreeg ze daarvoor 87 jaar cel, maar nu is dat gehalveerd. Het is de zwaarste straf die ooit in het land is uitgesproken wegens de strenge wetten op majesteitsschennis. Die wetten liggen al langer onder vuur, internationaal, maar ook bij de jonge betogers die het volksprotest de voorbije maanden aanvuurden.

De vrouw, Anchan, is in de 60 en is een gepensioneerde ambtenaar. Volgens een groep advocaten had ze enkele kritische commentaren op de monarchie gedeeld op Facebook en YouTube. Ze zat tussen 2015 en 2018 al in de gevangenis nadat ze was veroordeeld door een militaire rechtbank, kort na de staatsgreep die de huidige regering aan de macht bracht.

De vrouw had de zaak daarna naar een burgerlijke rechtbank gebracht. De straf is verminderd van 87 jaar naar 43 jaar opsluiting omdat ze bekend heeft. Anchan zegt dat ze niet besefte dat ze iets verkeerd deed.

Zelfs met die verminderde straf is het de zwaarste veroordeling ooit wegens majesteitsschennis in Thailand. Dat land hanteert erg zware straffen op het verspreiden van berichten die beschouwd worden als "beledigend voor de koning, koningin, kroonprins of regent". Daar staat een maximumstraf van 15 jaar op, maar de vrouw krijgt die straf wegens elk gedeeld bericht op sociale media.

"Muilkorven van kritische stemmen"

Thailand krijgt al lang kritiek van mensenrechtenorganisaties wegens de strenge straffen op majesteitsschennis. Critici vinden dat die wetten ook misbruikt worden om elke vorm van protest te bestraffen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vorig jaar werd Thailand opgeschrikt door jongerenprotest van een nieuwe generatie die ook de macht van de monarchie wil beknotten. Dat was een schok voor het land, maar de druk was zo groot dat koning Maha Vajiralongkorn de regering vroeg om geen vervolgingen wegens majesteitsschennis meer in te stellen. Sinds november vorig jaar zijn een aantal protestleiders echter opnieuw in vervolging gesteld. 

De monarchie is erg invloedrijk in Thailand. In 1932 werd de absolute macht van de koning via een grondwet ingeperkt, maar in de decennia daarna werd die invloed geleidelijk opnieuw versterkt, mede door de politieke instabiliteit in Thailand en door de persoonlijke populariteit van de vorige koning Bhumibol. Zijn zoon Maha Vajiralongkorn die in 2017 koning werd, geniet echter niet van die populariteit en heeft de invloed van de monarchie nog versterkt, onder meer door zijn controle over legereenheden en een koninklijke stichting van tientallen miljarden dollar. 

Net zoals in vele andere rijken in Zuidoost-Azië was de absolute monarchie in Thailand gebaseerd op de idee van "devaraja" of goddelijk koningschap. Dat bleef behouden, ook nadat het boeddhisme het hindoeïsme had verdrongen. De koning is dan de incarnatie van de hindoegod Vishnu in zijn rol als "behoeder van de natuurlijke orde". 

Sinds de huidige dynastie in 1782 aan de macht kwam in Thailand droegen alle koningen de kroningsnaam Rama, een verwijzing naar de held uit het Indiase Ramayana-epos en een reincarnatie van Vishnu. Huidig koning Maha Vajiralongkorn wordt dan ook Rama X genoemd.

Meest gelezen