Jasper Jacobs

Theo Francken dient een klacht in tegen perslekken uit strafdossier-Kucam

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft bij het parket van Antwerpen een klacht ingediend, omdat er informatie over hem is gelekt uit het gerechtelijk onderzoek naar zijn partijgenoot Melikan Kucam. Dat bevestigt het parket.

De krant De Standaard bracht dit weekend details uit het strafonderzoek naar Melikan Kucam. Die werd vorige week veroordeeld voor onder andere mensensmokkel. Kucam stelde op vraag van staatssecretaris Francken lijsten op met oosterse christenen, zodat die een humanitair visum konden krijgen, waarmee ze asiel konden aanvragen in ons land. Maar volgens de rechtbank vroeg Kucam daar veel geld voor. De toenmalige staatssecretaris en zijn medewerkster werden ook door het gerecht ondervraagd. Maar zij werden niet vervolgd.

De verhoren van Francken en zijn medewerkster zaten wel in het dossier, net als afgeluisterde telefoongesprekken waarin ze te horen waren. Daaruit citeerde De Standaard dit weekend. De vroegere staatssecretaris wil nu weten hoe de krant aan die informatie is geraakt. Daarom heeft hij aangifte gedaan bij het parket van Antwerpen, dat de zaak zal laten onderzoeken.

Meest gelezen