Sint-Sixtusabdij Westvleteren

Trappist Westvleteren voor het eerst aan huis geleverd

Liefhebbers van Trappist Westvleteren kunnen hun geliefde bier voortaan ook aan huis geleverd krijgen. Sedert anderhalf jaar kun je de trappist online bestellen. Maar elke bestelling moest daarna aan de poort van de abdij in Westvleteren afgehaald worden. Omdat dat voor veel mensen ver is, zijn de monniken nu met een pilootproject gestart: ze werken samen met een pakjesdienst om de trappist ook aan huis te laten leveren. Het ophalen aan de poort, blijft wel het belangrijkste distributiekanaal.

“Ongeveer de helft van ons Belgisch cliënteel woont in West- en Oost-Vlaanderen", vertelt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij. "De andere klanten uit België moeten van ver komen om hun bestelling af te halen. We willen die mensen graag beter bereiken.” 

In het voorjaar van 2020 werden ook de broeders van de Sint-Sixtusabdij geconfronteerd met de economische gevolgen van de eerste lockdown. Broeder Godfried: “Twee maanden lang hebben wij geen trappistenbier meer verkocht aan de abdijpoort, omdat alleen nog zeer essentiële verplaatsingen waren toegelaten. We hebben allerlei alternatieven overwogen om Trappist Westvleteren tot bij de consument te brengen als er zich nog eens een lockdown zou voordoen. Dat heeft ons tot het pilootproject gebracht waarbij wij voortaan een deel van onze biervoorraad via een pakjesdienst aan huis zullen laten leveren. Voorlopig alleen bij mensen die in België wonen.”

Nieuwe verpakking

De flesjes Trappist worden normaal in populierhouten kratten verpakt. Maar de broeders maakten zich zorgen dat de zware kratten zouden breken, als ze verstuurd worden. En ook dat ze niet snel teruggebracht worden naar de abdij. “Daarom ontwierpen we in samenwerking met VPK een krat en een doos uit gerecycleerd karton, die de nodige valtesten doorstonden. Die wegen samen veel minder dan een houten krat”, legt broeder Godfried uit.

Omdat het veel werk is om de kartonnen kratten te maken, zal maar een beperkte hoeveelheid van de bieren aan huis worden geleverd. Het gros van de productie zullen de monniken in houten bakken aan de poort blijven verkopen.

Online bestellen

De trappistenbieren van Westvleteren zijn erg gegeerd. In juni 2019 vervingen de monniken de 14 jaar oude ‘biertelefoon’ door een modern online reservatiesysteem. Om aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven een krat te kunnen kopen, hebben de monniken in de webshop een ‘slimme’ wachtkamer laten inbouwen. Hierdoor krijgen mensen die pas lang geleden of nog nooit een bestelling deden, voorrang op klanten die recenter een krat kochten. Elke maand zijn er gemiddeld twee verkoopmomenten.

Meest gelezen