Dr. Geert Meyfroidt
© Wim Feyaerts

UZ Leuven van start met vaccinaties zorgpersoneel: "Geen dag te vroeg"

Vandaag hebben de eerste zorgverleners in UZ Leuven een coronavaccin gekregen. Zondagavond bevestigde de Vlaamse overheid dat ziekenhuizen konden starten met de eerste fase van vaccinaties bij het zorgpersoneel. Dankzij het voorbereidende werk van de afgelopen weken kan het ziekenhuis onmiddellijk van start gaan en 1.407 vaccinaties toedienen in de loop van deze week.

Het gaat om mensen die werken op de huidige COVID-19-afdelingen, de afdelingen pneumologie, geriatrie, intensieve zorg en spoed. Niet alleen de artsen en verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld poetshulpen en kinesisten die op de afdelingen werken, krijgen vanaf vandaag hun eerste vaccin. Andere prioritaire teams zullen volgende week aan de beurt komen, de bekende tweede spuit van het vaccin volgt enkele weken na de eerste.

Voor het personeel is het vaccin een hele opluchting. Velen hebben ondertussen moeilijke maanden achter de rug en dan komt deze vaccinatieprik geen dag te vroeg. En met een mogelijke derde golf in het vooruitzicht, wil men vermijden dat er nog ziekenhuismedewerkers besmet raken met het coronavirus. 

Dit is een historische stap

Ook dr. Geert Meyfroidt, arts op intensieve zorg en voorzitter van Belgische vereniging van intensivisten, ging zijn eerste coronaspuit halen. “Dit is een historische stap. De reden waarom iedereen zit te wachten op een vaccin, is om de gezondheidszorg in België niet meer te laten kapseizen. Als we er kunnen voor zorgen dat het ziekenhuispersoneel niet meer kan uitvallen, is dat al een grote stap. Maar om groepsimmuniteit te bereiken bij de bevolking, moet 70% van de mensen zich laten vaccineren. We hopen dat iedereen zijn spuitje gaat halen.”

Meest gelezen