Wegpiraat uit Gent krijgt na bijna 80 veroordelingen 3 jaar cel en levenslang rijverbod: “Hij is gevaar voor de verkeersveiligheid”

In Gent is een man van 34 al voor de 78e keer veroordeeld voor de politierechtbank voor verkeersinbreuken. De rechter was streng omdat de man de overtredingen bleef opstapelen. De beklaagde moet 3 jaar de cel in en mag ook nooit meer rijden. Hij moet ook een boete betalen. 

Een 34-jarige man uit Sint-Denijs-Westrem is zopas voor de 78e  keer veroordeeld voor de politierechtbank. De man reed, ondanks een eerder rijverbod, toch opnieuw rond met een wagen en kreeg drie jaar cel, 8.000 euro boete en een levenslang rijverbod. “Hij vormt daadwerkelijk een gevaar voor de verkeersveiligheid”, aldus de politierechter, die hem onmiddellijk liet aanhouden.

Een breed scala aan overtredingen

Rijden zonder rijbewijs, overdreven snel rijden, rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder papieren. Voor de hardleerse Gentenaar was het de voorbije jaren de normaalste zaak van de wereld geworden om zich hiervoor te moeten verantwoorden bij de politierechter. Ondanks die 77 veroordelingen toonde de man maar weinig berouw. Hij heeft nog steeds 45.000 euro aan boetes open staan.

"Slecht in administratie"

Tijdens de behandeling van zijn zaak verklaarde hij nog dat het merendeel van de overtredingen niet door hem, maar wel door zijn werknemers werd begaan. “Het personeel reed rond met bestelwagens die op mijn naam staan. Maar ik was steeds slecht in mijn administratie waardoor al die boetes op mijn naam terechtkwamen. Door die nalatigheid zitten mijn zaak en ik in financiële problemen.” Voor zijn 78e  verschijning voor de politierechtbank kon hij niet anders dan toegeven dat hij in 2019 achter het stuur van zijn wagen zat. Dat mocht hij nochtans niet, want hij had toen een lopend rijverbod van maar liefst 7 jaar.

Onmiddellijk naar gevangenis

De politierechter wilde de man duidelijk maken dat het zo niet meer verder kon. “Een strenge bestraffing dringt zich op, gelet op het feit dat hij daadwerkelijk een gevaar oplevert en blijft opleveren voor de verkeersveiligheid”, motiveerde de politierechter. “Daarnaast heeft hij ook een indrukwekkend strafrechtelijk verleden.” De rechter veroordeelde hem daarom tot drie jaar cel, 8.000 euro boete en een levenslang rijverbod. De procureur vroeg om hem onmiddellijk te laten aanhouden, wat mogelijk is vanaf drie jaar cel en wanneer er een ontvluchtingsgevaar is. De man stuurde vandaag immers zijn kat naar de rechtbank. De rechter ging in op de vraag van de procureur.

kasto80

Meest gelezen