Videospeler inladen...

Minister van Onderwijs Weyts: "Niet noodzakelijk hele school sluiten bij opduiken Britse variant"

Het is niet altijd noodzakelijk om de hele school te sluiten als de Britse besmettelijkere variant van het coronavirus wordt vastgesteld. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Hij reageert daarmee voor het eerst op het opduiken van die variant in ons onderwijs. "Het is onzinnig om algemene lineaire maatregelen te nemen."

Sinds gisteren zijn een lagere school in Edegem en een middelbare school in Kontich gesloten nadat een besmetting was vastgesteld met de Britse variant van het coronavirus. Alle kinderen, personeel en hun gezinnen moesten halsoverkop in quarantaine gaan.

Tegelijk werd een mogelijke besmetting met die variant vastgesteld in een school in Aalst. Daar moet alleen de getroffen klas in afzondering. In Houthulst -waar een grote uitbraak is in een woonzorgcentrum- blijven de scholen open, maar worden leerlingen en leerkrachten vandaag wel getest met een sneltestbus.

De regels moeten op alle scholen in Vlaanderen op dezelfde manier worden toegepast

Stefan Grielens van de vrije CLB’s

Her en der worden verschillende maatregelen genomen. Reden genoeg voor de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) om meer uniformiteit te vragen. "De regels moeten op alle scholen in Vlaanderen op dezelfde manier worden toegepast", zei Stefan Grielens van de vrije CLB’s daar gisteren over in "De ochtend".

De CLB's kregen daarbij de steun van oppositiepartij Groen. Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman pleitte gisteren voor sneltesten in de getroffen scholen en voltijds afstandsonderwijs "als een variant zich razendsnel verspreidt in een bepaalde gemeente".

Geen uniformiteit

Minister van Onderwijs Weyts hulde zich gisteren -ondanks herhaaldelijk aandringen van onze redactie voor een reactie- in stilzwijgen. Vanmorgen pas heeft hij voor het eerst gereageerd in "De ochtend". Hij gaat daar alvast niet in op de vraag voor meer uniformiteit.

We moeten niet paniekerig, maar realistisch en voorzichtig reageren

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Meer zelfs, het heeft volgens hem geen zin om algemene maatregelen te nemen. "Het is onzinnig om nu te zeggen: van zodra er één besmetting is met de Britse variant in een school, moet je heel die school gaan sluiten", zegt Weyts. "Dergelijke algemene lineaire maatregelen zijn onzinnig."

Bekijk het interview met minister Weyts in "Het Journaal" (19/01/2021): (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Op lokaal niveau moet er volgens Weyts ingeschat worden hoeveel besmettingen er zijn, hoeveel gezinnen er betrokken zijn en hoeveel van die besmettingen er bij volwassenen zijn. "We moeten niet paniekerig, maar realistisch en voorzichtig reageren", zegt hij. "De beslissingen gebeuren op basis van een lokale inschatting van experten van Zorg & Gezondheid, de CLB’s en de lokale besturen. Je moet niet vanuit Brussel beslissen over een lokale situatie."

Beluister hieronder het gesprek in "De ochtend" en lees eronder verder:

James Arthur Photography

Morgen overleg

Morgen zitten de onderwijskoepels en de onderwijsbonden samen met Weyts om de coronamaatregelen in het onderwijs te herbekijken. In overleg met de virologen zal er bekeken worden of en hoe er moet ingegrepen worden om de verdere verspreiding van die Britse variant tegen te gaan. Ook de mogelijke uitbreiding van de mondmaskerplicht voor jongere kinderen en de verlenging of vervroeging van de krokusvakantie liggen op tafel.

Veiligheid en gezondheid zijn fundamenteel voor onze leerlingen en leerkrachten

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) wil zolang mogelijk de scholen openhouden. Nu de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus in steeds meer scholen opduikt, gaan stemmen op om de scholen -net als in sommige buurlanden- te sluiten. "Veiligheid en gezondheid zijn fundamenteel voor onze leerlingen en leerkrachten, maar als de virologen aangeven dat de scholen openhouden mogelijk is, gaan we dat uiteraard toejuichen", zegt Raymonda Verdyck van het GO! in "De ochtend".

Minister Weyts laat nog niet in zijn kaarten kijken over dat overleg. "We moeten onze beslissingen nemen op basis van gezondheidsperspectief, dus op grond van het oordeel van de virologen."

Meest gelezen