Een beeld uit de video van Apache, bron: Apache

Apache vrijgesproken voor undercoverfilmpje van Antwerpse projectontwikkelaar met politici

Hoofdredacteur Karl van den Broeck en een journalist van nieuwssite Apache zijn vrijgesproken voor het undercoverfilmpje dat ze maakten van een Antwerpse projectontwikkelaar met verschillende politici. De projectontwikkelaar had een klacht tegen hen ingediend. Maar volgens de rechtbank was er geen sprake van een schending van de privacy of van belaging.

Het was eind 2017 dat Apache een filmpje verspreidde dat ze stiekem hadden gemaakt van een Antwerpse projectontwikkelaar en verschillende politici, die samen gingen dineren bij het Antwerpse restaurant 't Fornuis. De beelden werden stiekem op straat gemaakt, via een camera in een fietstas en een brilcamera. Op het filmpje zie je Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aankomen, net als enkele Antwerpse schepenen.

Volgens Apache toonde het filmpje aan dat er te nauwe banden waren tussen de projectontwikkelaar en de politiek. De projectontwikkelaar was met het bedrijf Land Invest Group destijds actief in enkele grote Antwerpse bouwdossiers. Maar de projectontwikkelaar kon niet lachen met de beelden en diende een klacht in wegens schending van de privacy en belaging. Het parket vroeg de buitenvervolgingstelling, maar de raadkamer besliste alsnog dat er een proces moest komen.

De Antwerpse rechtbank heeft zich nu over de zaak gebogen. Volgens de journalistieke deontologie mag stiekem filmen enkel als de informatie niet op een andere manier verkregen kan worden, en als er voldoende maatschappelijk belang is. Volgens de rechtbank was dat het geval en was er geen sprake van een schending van de privacy en belaging. De hoofdredacteur en journalist zijn dus vrijgesproken.

Dat de stad toen aan het onderhandelen was om zijn grootste stedenbouwkundige dossier te gunnen aan Land Invest Group, was natuurlijk maatschappelijk heel belangrijk

Karl Van den Broeck, hoofdredacteur Apache

Hoofdredacteur van Apache Karl Van den Broeck is tevreden. "De methodiek die wij gebruikt hebben was binnen de proportie", zegt Van den Broeck. "En het algemeen belang, namelijk het feit dat de stad Antwerpen aan het onderhandelen was om zijn grootste stedenbouwkundige dossier in de stad te gunnen aan Land Invest Group, dat was natuurlijk maatschappelijk heel belangrijk. En we zijn heel blij dat de rechter dat nu ook heeft bevestigd."

Meest gelezen