Jens D'Haeseleer

Brandweer Vlaams-Brabant West verdelgt Aziatische hoornaar gratis

De brandweer van zone Vlaams-Brabant West gaat de Aziatische hoornaar gratis verdelgen. De nesten hangen vaak hoog in bomen en vragen een specifieke aanpak. Met het verdelgen wil de brandweer nu gratis helpen, want het is belangrijk om hun aantal zo klein mogelijk te houden. Het verwijderen van wespennesten, is niet gratis.

"Wij hebben in ons brandweerkorps een ploeg opgeleid om die verdelging te kunnen doen", zegt Walter Vansteenkiste (WEMMEL), burgemeester van Wemmel en voorzitter van de brandweerzone. "We vragen nu aan de bevolking dat wie een nest zou hebben, om niet te aarzelen en onmiddellijk de brandweer te contacteren. We komen het nest dan gratis verdelgen. Normaal kost een verdelging 75 euro, maar voor dit type wesp maken we een uitzondering, omdat het een erg agressieve soort is en waarvoor we het oprukken ervan absoluut willen tegengaan." Voor andere wespen moet je wel betalen. 

De Aziatische hoornaar is een schadelijke wespensoort en teistert Vlaanderen sinds 2017. Europa beschouwt het dier als zorgwekkend en bedreigend voor onze natuur. Wanneer dergelijke insecten zich te breed verspreiden, kan je ze niet meer uitroeien, alleen de populatie inperken.

Meest gelezen