Archieffoto Jack Ma
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Chinese miljardair Jack Ma van Alibaba duikt weer op na weken van mysterieuze verdwijning

Jack Ma, de Chinese topman van technologiegroep Alibaba, is weer opgedoken na weken van mysterieuze afwezigheid. Ma hield een toespraak voor leerkrachten in een videoboodschap. Hij sprak niet over zijn afwezigheid. Ma zegt zich "meer te focussen op liefdadigheidswerken."

De afgelopen tijd werd op sociale media druk gespeculeerd over de afwezigheid van Ma (56). Hij was al sinds eind oktober niet meer in het openbaar gezien. De speculaties groeiden toen hij niet kwam opdagen voor een tv-serie waarin hij jureerde.

Ma had zich enkele weken geleden zeer kritisch uitgelaten over de Chinese economische politiek, en hoe star die was. Er werd dan ook gesuggereerd dat hij was gearresteerd door de Chinese autoriteiten, nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij zijn bedrijven. Ma was het niet eens met Chinese overheidsreguleringen. Dat kwam hem duur te staan: de beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan.

Jack Ma op bezoek bij Koning Filip

Ma gedwongen om stap terug te zetten?

In de nieuwe video van 50 seconden en gericht aan leerkrachten spreekt de Alibaba-topman niet over die confrontatie met de Chinese overheid. Wel legt hij uit dat hij meer tijd zal besteden aan liefdadigheid rond onderwijsinitiatieven. Zijn bedrijf heeft de echtheid van de video bevestigd. De aandelen van Alibaba op de beurs van Hongkong gingen meteen omhoog.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen