AZ Sint-Jan Brugge

Coronacoördinator AZ Sint-Jan in Brugge is niet te spreken over vaccinatiestrategie in Vlaanderen

Stefaan Vandecasteele, de coronacoördinator van het AZ Sint-Jan in Brugge, is niet te spreken over de vaccinatiestrategie in Vlaanderen. "De communicatie naar de ziekenhuizen gebeurt telkens te laat", zegt hij. "Op zondagavond wisten we dat we maandag mochten vaccineren en dinsdag was het alweer voorbij."

"Wij wisten zondagavond wat we maandag mochten vaccineren", zegt Stefaan Vandecasteele van het AZ Sint-Jan in Brugge. "En dinsdagnamiddag moesten we dan per direct stoppen. De communicatie verloopt zeer moeizaam en de planning ook. Er is veel frustratie en onbegrip bij ons personeel. Ze voelen zich niet gerespecteerd in wat ze doen."

Dan toch vaccineren?

In de grootste Vlaamse ziekenhuizen zal het personeel de komende 2 weken toch nog gevaccineerd kunnen worden. Dat zegt Vlaams  minister van Welzijn Beke (CD&V). In West-Vlaanderen gaat het om het AZ Sint-Jan in Brugge, het AZ Delta in Roeselare en het AZ Groeninge in Kortrijk. Dat zijn de ziekenhuizen waar de West-Vlaamse vaccins bewaard worden. 

"Het is voor mij nog altijd niet duidelijk of het nu wel of niet mag", zegt Vandecasteelde nog. "Ik hoorde van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat we niet mogen vaccineren, terwijl minister Beke iets helemaal anders zegt. Ondertussen hebben wij onze vaccinatieplanning voor morgen en overmorgen al geannuleerd. Het is echt moeilijk om te weten wat we moeten doen."

Wat met tweede coronaprik?

Er heerst ook veel onduidelijkheid over het toedienen van de tweede coronaprik, voor de ziekenhuismedewerkers die al een eerste dosis gekregen hebben. "Er wordt ons gevraagd om het tweede coronavaccin pas toe te dienen na 5 weken, in plaats van de vooropgestelde 2 weken. Wij voelen ons daar erg ongemakkelijk bij, omdat er in de bijsluiter van het vaccin staat dat de tweede dosis ten laatste tussen de 3 à 4 weken gegeven moet worden."

Meest gelezen