De meeste thuiswerkers willen dat ook in de toekomst blijven doen

Werknemers die door de coronacrisis van thuis uit werken, willen dat ook in de toekomst gedeeltelijk blijven doen. Toch zijn er ook heel wat klachten over kwaaltjes en blijkt maar 30 % van de werkgevers tussen te komen in de thuiswerkkosten. Dat blijkt uit een enquête van ACV-Limburg.

De Limburgse afdeling van de Christelijke vakbond houdt traditioneel rond nieuwjaar een enquête rond een actueel thema. Deze keer lag het thuiswerk voor de hand. 2.438 personen vulden een online bevraging in, 1.704 van hen waren thuiswerkers. Een meerderheid heeft het thuiswerk als positief ervaren en wil ook graag in de toekomst 2 tot 3 dagen per week van thuis uit blijven werken. Maar die werknemers willen daarbij wel inspraak in de organisatie van hun thuiswerk.

In de keuken

Uiteraard moet er ook thuis ergonomisch kunnen gewerkt worden maar voor 54 % van de ondervraagden was dat niet mogelijk. Dat had dan meestal te maken met het ontbreken van een bureau zodat de thuiswerkers in de living of keuken aan de slag moesten. Heel wat werknemers deden daarom zelf uitgaven om comfortabeler te kunnen werken. Voor velen kwamen daar nog problemen bij met kinderen in huis. Werkgevers stelden meestal wel informaticamateriaal ter beschikking maar voor extra kosten zoals verwarming, elektriciteit, ... gaf minder dan een derde van de werkgevers een compensatie. 

Graag ook in de toekomst

Gemiddeld kon 81 % van de ondervraagden bij een leidinggevende terecht voor praktische problemen. 60 % geeft aan dat hun werkgever voldoende aandacht heeft voor hun psycho-sociaal welzijn. Dat cijfer moet volgens het ACV omhoog omdat er een verband is met de goede werksfeer en het goed gevoel van de werknemer. 

Bijna 60 % van de ondervraagde thuiswerkers zegt door het thuiswerk last te hebben van rug- en nekklachten,  hoofdpijn en stress. De helft voelt zich ook eenzaam en vermoeid. En toch ervaart meer dan 80 % het thuiswerk als positief en geeft aan dat in de toekomst nog te willen doen. Ook uit de antwoorden van de niet-thuiswerkers blijkt dat bijna 40 % dat wel had willen doen, maar dat het niet kon door de aard van het werk of door de houding van de werkgever.

Meest gelezen